5.1.22

Δυστυχώς, η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να λάβει τώρα την απόφαση για ένα γενικό ξεκαθάρισμα των σχέσεων με τον Ερντογάν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 Δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ρωσική απειλή, όπως την χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εναντίον της Ουκρανίας και η κλιμάκωση που επιχειρεί η Μόσχα, και θέματα που αφορούν το Κέρας της Αφρικής, όπου οι τοπικοί πόλεμοι τείνουν να επεκταθούν, καθώς αναμειγνύονται δυνάμεις, όπως η Τουρκία και το Ιράν, τα συμφέροντα των οποίων αντιστρατεύονται τα αμερικανικά.

Ο Έλληνας υπουργός της έθεσε και το μείζον ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, αν και δεν γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις προσπάθειες αποτροπής του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας:

Για το θέμα της ουκρανικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία υποστηρίζει με drones την κυβέρνηση εναντίον της Ρωσίας, πιστεύεται ότι στο τέλος ο Ταγίπ Ερντογάν θα προτιμήσει να στηρίξει τον φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο έχει μεγαλύτερα και περισσότερα συμφέροντα.

Λογικό είναι να ανησυχούν οι Αμερικανοί με το δίπορτο της Τουρκίας στην ουκρανική κρίση και το θέμα απασχόλησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο κ. Μπλίνκεν έθεσε τη σημασία του συνεχούς συντονισμού αναφορικά με την απειλή της ρωσικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα βλέπουν με το ίδιο μάτι την κατάσταση, που δημιουργείται λόγω της προκλητικότητας, όπως λένε οι Αμερικανοί, της Ρωσίας. Η τουρκική αντιμετώπιση πρέπει να ιδωθεί μέσα από την οπορτουνίστικη θεώρηση των πραγμάτων που έχει για όλα τα θέματα η Τουρκία. Δηλαδή, την ενδιαφέρει τι θα εξασφαλίσει, όχι να υποστηρίξει ή να βοηθήσει τους Αμερικανούς.

Στο θέμα της Αιθιοπίας, οι Τούρκοι είναι απέναντι στους Αμερικανούς, οι οποίοι ανησυχούν με την εμπλοκή της Άγκυρας στον πόλεμο. Πέραν της διαφωνίας αυτής καθ’ αυτής, η Ουάσιγκτον είναι κάθετα αντίθετη με την πώληση των τουρκικών drones στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η οποία έχει τεθεί κάτω από αμερικανικές κυρώσεις.

  • Σύμφωνα με καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, τα drones έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους αμάχων και έχουν βοηθήσει την κυβέρνηση στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών του Απελευθερωτικού κόμματος των Τιγκράϊ.

Οι Αμερικανοί έχουν επίσης εντοπίσει μία συνεργασία της Τουρκίας με το Ιράν, το οποίο και αυτό εμπλέκεται στον πόλεμο με στρατιωτικό οπλισμό που έστειλε στην Αντίς Αμπέμπα.

Το μεγάλο πρόβλημα, η μεγάλη εικόνα αν θέλεις στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις είναι ότι η Ουάσιγκτον έχει εντοπίσει όλα τα προβλήματα αλλά δείχνει δισταγμό να τα επιλύσει. Δυστυχώς ο πρόεδδρος Μπάιντεν δεν επιθυμεί να λάβει τώρα την απόφαση για ένα γενικό ξεκαθάρισμα των σχέσεων. Θα περιμένει μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Διότι ναι μεν θέλει “ανατροπή” του Ερντογάν, αλλά μέσω δημοκρατικών διαδικασιών.

Βεβαίως, θα είναι αφέλεια να περιμένει κανείς ότι ο Ερντογάν θα καθίσει “φρόνιμος” για να χάσει τις εκλογές, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις….

Μετά τη συνομιλία του κ. Δένδια με την κ. Σέρμαν, ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις δήλωσε τα εξής:

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν συνομίλησε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η κ. Σέρμαν και ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας τόνισαν τη σημασία της προώθησης της αλληλεγγύης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η αναπληρώτρια υπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισαν επίσης τη σημασία του συνεχούς συντονισμού μεταξύ των Συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μέσω της προετοιμασίας πρωτοφανών οικονομικών μέτρων, για την αποτροπή της Ρωσίας από περαιτέρω στρατιωτική δράση και επιθετικότητα.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: