24.1.22

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη! Μαχητικά, φρεγάτες και ΝΑΤΟϊκή ετοιμότητα στη Βαλτική-200 χλμ. από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις (Βίντεο)


ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις αναπτύσσονται στην Α. Ευρώπη από πέντε χώρες-Ρωσικά MLRS Uragan στραμμένα στο Κίεβο από τη Λευκορωσία-Η μισή δύναμη της Ουκρανίας στο Ντονμπάς

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο της Συμμαχίας.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέτουν σε ετοιμότητα δυνάμεις και στέλνουν επιπλέον πλοία και πολεμικά αεροσκάφη σε τοποθεσίες στην Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας έτσι την αποτροπή και την άμυνα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συσσώρευσης δυνάμεων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία», αναφέρει.

Συγκεκριμένα:

  • Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική και 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία.
  • Η Ισπανία στέλνει πλοία και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στη Βουλγαρία.
  • Η Γαλλία ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να μεταφέρει δυνάμεις στη Ρουμανία.
  • Η Ολλανδία στέλνει δύο μαχητικά F-35 στη Βουλγαρία και θέτει ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις σε επιφυλακή.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν τη δυνατότητα επέκτασης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε:

«Καλωσορίζω τους Συμμάχους που συνεισφέρουν πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της Συμμαχίας. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας».

Επιπλέον, όπως φαίνεται σε σχετικό βίντε, η Πολωνία φέρεται να μεταφέρει τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Παράλληλα, η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 1 του ΝΑΤΟ (SNMG1) βρίσκεται επί του παρόντος σε προγραμματισμένη ανάπτυξη στη Βαλτική Θάλασσα από τις 14 Ιανουαρίου.

Το SNMG1, που αποτελείται από τη ναυαρχίδα της Ολλανδίας HNLMS Rotterdam (L800) και τη δανέζικη φρεγάτα HDMS Peter Wilemoes, επιχειρεί στη Βαλτική Θάλασσα για να βελτιώσει την επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης και να βελτιώσει περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους ως μέρος μιας προγραμματισμένης ανάπτυξης στην περιοχή.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν εκπαίδευση με το Standing NATO Mine-Countermeasures Group One (SNMCMG1) που αυτή τη στιγμή αποτελείται από το γερμανικό ναρκαλιευτή FGS Bad Bevensen, το λετονικό πλοίο διοίκησης και υποστήριξης LVN Virsatis και τον εσθονικό κυνηγό ναρκών ENS Sakala.

Η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 1 του ΝΑΤΟ (SNMG1) ξεκίνησε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γκντίνια της Πολωνίας, στις 21 Ιανουαρίου. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, φιλοξενεί τακτικά πλοία του ΝΑΤΟ για επισκέψεις σε λιμάνια ως μέρος της μόνιμης παρουσίας τους στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι SNMG1 και SNMCMG1 είναι δύο από τις τέσσερις πολυεθνικές θαλάσσιες δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας που αποτελούνται από σκάφη από διάφορες συμμαχικές χώρες. Αυτά τα σκάφη είναι μόνιμα διαθέσιμα στο ΝΑΤΟ για την εκτέλεση διαφορετικών καθηκόντων που κυμαίνονται από τη συμμετοχή σε ασκήσεις έως τις επιχειρησιακές αποστολές. Αυτές οι ομάδες παρέχουν στο ΝΑΤΟ μια συνεχή ναυτική ικανότητα και βοηθούν στην καθιέρωση παρουσίας της Συμμαχίας, στην επίδειξη αλληλεγγύης, στη διεξαγωγή τακτικών διπλωματικών επισκέψεων και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων. Αξιοποιούνται επίσης ως σταθερή θαλάσσια δύναμη της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας του NATO (VJTF).

Τους τελευταίους μήνες, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο όλο και περισσότερο για προετοιμασίες της Μόσχας για μια «εισβολή» στην Ουκρανία. Η ρωσική πλευρά τις έχει επανειλημμένα διαψεύσει και τονίζει ότι τέτοιες δηλώσεις χρησιμοποιούνται ως κίνητρο για τη συγκέντρωση στρατευμάτων του Βορειοτλαντικού μπλοκ κοντά στα της Ρωσίας.

"Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονται για επίθεση"

Το Τμήμα της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ έλαβε πληροφορίες για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για επίθεση στο Ντονμπάς.

«Έχουμε καταγράψει ότι οι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί που βρίσκονται στη ζώνη της λεγόμενης επιχείρησης των κοινών δυνάμεων λαμβάνουν μέτρα για να προετοιμαστούν για την επίθεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του τμήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις μονάδες της πρώτης ξεχωριστής ταξιαρχίας αρμάτων μάχης, στα τάγματα αρμάτων της 53ης και 54ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, της 58ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι διακοπές για όλο το προσωπικό ανεστάλησαν και οι διοικητές διατάχθηκαν να μεταβούν σε σημεία προσωρινής ανάπτυξης. Οδηγοί και πυροβολητές παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Επιτροπές από το αρχηγείο της ταξιαρχίας έφτασαν στα τάγματα αρμάτων για να ελέγξουν την προετοιμασία όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, να ελέγξουν την εγκατάσταση στοιχείων δυναμικής προστασίας στα άρματα μάχης, την αναπλήρωση πυρομαχικών και καυσίμων.

«Έχουμε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες για την άφιξη σαράντα στρατιωτών του τρίτου συντάγματος ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί υπό την αιγίδα εκπαιδευτών από τη Μεγάλη Βρετανία στο 142ο εκπαιδευτικό κέντρο του MTR», ανέφερε το DPR.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος άμυνας πρόσθεσε ότι UR-77 αυτοπροωθούμενες μονάδες εκκαθάρισης ναρκών φθάνουν στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, προηγμένες μονάδες και ομάδες επίθεσης ενισχύονται με φορητές μονάδες εκκαθάρισης ναρκών UR-83P, οι οποίες είναι σε θέση να κάνουν περάσματα σε ναρκοπέδια πλάτους 6 έως 14 μέτρων. Ξεκίνησε επίσης η αναδιάταξη μονάδων της 28ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την τοποθεσία στην περιοχή της Οδησσού . Η διοίκηση πραγματοποιεί τη μεταφορά της 28ης ταξιαρχίας στην περιοχή της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς υπό την κάλυψη προγραμματισμένων ειδικών τακτικών ασκήσεων.

«Οι πράξεις της ουκρανικής επιθετικότητας κατά των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ δεν θα μείνουν χωρίς αντίστοιχη αντίδραση. Ο ουκρανικός στρατός θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, μετά την οποία δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανακάμψει», κατέληξε ο εκπρόσωπος του τμήματος.

Την προηγούμενη μέρα, ο επικεφαλής της ΛΔΝ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν συγκεντρώσει περίπου 120.000 στρατιώτες κοντά στη γραμμή επαφής.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται για περισσότερα από επτάμισι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 13 χιλιάδες άνθρωποι έχουν γίνει θύματά της. Η αποκλιμάκωση συζητείται σε συνεδρίαση της ομάδας επαφής, με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ, που συνεπάγονται κατάπαυση του πυρός και απόσυρση βαρέων όπλων από τη γραμμή επαφής.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία φέρεται να έχει συγκεντρώσει τώρα το μισό προσωπικό του στρατού στο Ντονμπάς και να βομβαρδίζει τις πολιτοφυλακές, μεταξύ άλλων με τη χρήση απαγορευμένου εξοπλισμού.

Ρωσική εκτρατεία 200 χλμ από το Κίεβο με πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης

Ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει ένα στρατόπεδο και έχει αναπτύξει συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων στη Λευκορωσία, 200 χιλιόμετρα από το Κίεβο, ανέφερε η ερευνητική ομάδα Conflict Intelligence Team (CIT).

Σύμφωνα με το CIT, η εκφόρτωση πυραυλικών συστημάτων Uragan από τον ρωσικό στρατό παρατηρήθηκε στον σταθμό Rechytsa στην περιοχή Gomel της Λευκορωσίας, βόρεια του Κιέβου. Αργότερα δημοσιεύτηκε φωτογραφία του στρατοπέδου με στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Έχουμε επαληθεύσει και επιβεβαιώσει αυτήν τη γεωγραφική θέση. Από εκεί, απέχουν λίγο περισσότερα από 40 χιλιόμετρα τα σύνορα με την περιοχή Chernihiv της Ουκρανίας και περίπου 90 χιλιόμετρα από την περιοχή του Κιέβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτήν την περιοχή δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί λόγοι που δηλώθηκαν για τις ρωσο-λευκορωσικές ασκήσεις "Allied Resolve", οι οποίες θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο», επισημαίνουν αναλυτές της CIT.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ρωσικά όπλα σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα με την περιοχή του Κιέβου εγείρουν ανησυχίες σε σχέση με πρόσφατες αναφορές του CNN ότι ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο και να πραγματοποιήσουν αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία.

«Το γεγονός είναι ότι όλα τα κύρια κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο βρίσκονται στη δυτική όχθη του Δνείπερου και μια πιθανή επίθεση από τον βορρά καθιστά δυνατή την αποφυγή ενός τόσο σημαντικού υδάτινου φράγματος (σε αντίθεση με την επίθεση από τα ρωσοουκρανικά). Ταυτόχρονα, δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των δυνάμεων στα βόρεια του Κιέβου.

Προς το παρόν, μας φαίνεται πιθανό ότι ο σκοπός αυτού του στρατοπέδου είναι να αναγκάσει την ουκρανική διοίκηση να κρατήσει μέρος των δυνάμεων στη δυτική όχθη του Δνείπερου για την προστασία του Κιέβου, κάτι που θα περιορίσει την ικανότητα αντιμετώπισης μιας πιθανής ρωσικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία», καταλήγουν οι ερευνητές της CIT.