23.12.21

Νέα κρίση: Oι Τούρκοι συνέλαβαν Αμερικανό διπλωμάτη για πώληση πλαστού διαβατηρίου (βίντεο)

 

Οι Αμερικανοί διαψεύδουν την διπλωματική ιδιότητα

Νέα ένταση στην τουρκο-αμερικανικές σχέσεις ξκαθώς ένας Αμερικανός που φέρεται να εργαζόταν ως διπλωμάτης για το προξενείο των ΗΠΑ στον Λίβανο συνελήφθη στην Τουρκία ως ύποπτος ότι πούλησε ένα πλαστό διαβατήριο για 10.000 δολάρια σε έναν Σύρο υπήκοο, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας.

Οι Αμερικάνοι επιβεβαιώνουν την είδηση, διαψεύδουν όμως ότι πρόκειται για Αμερικανό διπλωμάτη.

Ποιος λέει αλήθεια από τους δύο είναι δύσκολο να εξακριβωθεί. Οι Τούρκοι θέλουν να αυξήσουν το αντιαμερικανικό κλίμα στην τουρκική κοινωνία λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας και να χρεωθούν οι ΗΠΑ όλα τα «κακά».

Οι Αμερικανοί από την άλλη, πάντα έχουν ως πάγια πολιτική τους όταν μαθαίνονται κάποιες «σκοτεινές εργασίες» τους να δηλώνουν «deny everything» (αρνούμαστε τα πάντα).

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο επικαλείται δήλωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, ο Αμερικανός και ο Σύρος υπήκοος συνελήφθησαν αφού ο τελευταίος φέρεται να προσπάθησε να ταξιδέψει στη Γερμανία χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο διαβατήριο.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Αμερικανός υπήκοος δεν είναι διπλωμάτης των ΗΠΑ! Επιβεβαιώνει όμως την είδηση της σύλληψης

«Γνωρίζουμε την κράτηση ενός Αμερικανού πολίτη στην Τουρκία. Το άτομο δεν είναι διπλωμάτης των ΗΠΑ. Παρέχουμε τις κατάλληλες προξενικές υπηρεσίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, τα πλάνα από κάμερες ασφαλείας των ατόμων δείχνουν τους δύο να συναντώνται στο αεροδρόμιο και να ανταλλάσσουν αποσκευές.

Η τουρκική αστυνομία είπε ότι είχε αποδείξεις με βίντεο μάλιστα του Αμερικάνου τη στιγμή που παρέδωσε το διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο είχε αναγνωριστεί ως ύποπτο στον έλεγχο διαβατηρίων, ανέφερε το Reuters.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι 10.000 δολάρια βρέθηκαν σε έναν φάκελο μαζί με ένα διαβατήριο στο όνομα του Αμερικανού — ο οποίος αναγνωρίστηκε με τα αρχικά του, D.J.K. — μετά από σωματική έρευνα από αστυνομικούς, σύμφωνα με δήλωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Αμερικανός συνελήφθη μετά το περιστατικό και παραμένει υπό κράτηση. Ο Σύρος αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή πιθανής δίκης για παραποίηση εγγράφων.

Η υπόθεση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, αφού το 2019 ένας υπάλληλος του Προξενείου των ΗΠΑ οδηγήθηκε σε τουρκική φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης του με την κατηγορία της κατασκοπείας.

defencenet.gr