4.12.21

Βολές Ελικοπτέρων Mi-35 και Gazelle της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο-Σε απόλυτη ετοιμότητα η Λευκωσία ενόψει εξορύξεων


 
Η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, όχι μόνο αρνείται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, προβάλλοντας προκλητικά έωλες αξιώσεις, αλλά σχεδόν σίγουρα ετοιμάζει την κάθοδο τουρκικού στολίσκου στην περιοχή

Ηαπάντηση στην δήλωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, σχετικά με την απόφαση της Κύπρου να δώσει άδεια για έρευνες στο τεμάχιο 5 στην Kοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, ενεργοποιεί τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις που ασκούνται συνεχώς για να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

«Η προρρηθείσα δήλωση καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της.
Το τεμάχιο 5 βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, ήτοι, της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 5 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας”, ανακοίνωσε το κυπριακό ΥΠΕΞ.

Σε ετοιμότητα η Εθνική Φρουρά με βολές ελικοπτέρων

Όπως αναφέρει το nationapost, την Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κιτίου, εκπαιδευτικές βολές αντιαρματικού πυραύλου «ΑΤΑΚΑ», παράλληλα με την εκτέλεση βολών πολυβόλων των ελικοπτέρων Mi-35 της 450 ΜΕ/Π,. Οι βολές πραγματοποιήθηκαν επί θαλασσίου στόχου και εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των χειριστών.

Η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, όχι μόνο αρνείται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, προβάλλοντας προκλητικά έωλες αξιώσεις, αλλά σχεδόν σίγουρα ετοιμάζει την κάθοδο τουρκικού στολίσκου στην περιοχή.

Η Τουρκία κατηγόρησε μάλιστα χωρίς λόγο την Κύπρο για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ανάθεση δικαιωμάτων εξερεύνησης και γεώτρησης σε αμερικανική εταιρεία

Η Τουρκία απείλησε να μπλοκάρει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη αναζήτηση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην οικονομική αποκλειστική ζώνη της στην Κύπρο, απειλώντας  αμερικανικό κολοσσό, σε μια κίνηση απελπισίας όπως όλα δείχνουν, αφού δεν πρόκειται να τολμήσουν τίποτα οι Τούρκοι.

Η Τουρκία είναι ανένδοτη ότι προστατεύει δήθεν τα ανύπαρκτα δικαιώματά της καθώς και αυτά των Τουρκοκυπρίων που ελέγχουν το βόρειο τρίτο του νησιού.

Αν λέμε, τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη επιχειρήσουν να εκφοβίσουν σκάφη εξόρυξης και προσωπικό της Exxon Mobil, το πιθανότερο είναι να έχουμε άμεση δράση του 6ου αμερικανικού στόλου και πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, που θα καταπλεύσουν στην περιοχή το ταχύτερο δυνατό.

Ότι θα λάβει χώρα στην Κύπρο θα έχει αντίκτυπο και Νότια της Κρήτης, αφού στην περιοχή αυτή θα δραστηροποιηθούν τόσο η EXXONMOBILL όσο και η TOTAL, και αυτό είναι το σημαντικό στο όλο σοβαρό ζήτημα που έχει προκληθεί και στην Κύπρο.

https://www.pentapostagma.gr/