22.12.21

Η ρωσική «αρκούδα» βρυχάται δίπλα στη γεώτρηση της ExxonMobil

 

Πλησιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» - Τα μαχητικά του ασκούμενα ανεφοδιάστηκαν ανατολικά της Σικελίας

Ηγεώτρηση της Εxxonmobil βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως επισημαίνουν ελληνικές στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, οι εξελίξεις δείχνουν πως τελικά μάλλον δεν θα υπάρξει άμεσα τουρκική αντίδραση καθώς το τεμάχιο 10 είναι εκτός των ορίων της περιοχής που η Τουρκία έχει αυτοπροσδιορίσει ως δική της ΑΟΖ.

Εκεί που αναμένουν αντίδραση εκ μέρους της Άγκυρας είναι στο τεμάχιο 5.

Μια εξέλιξη όμως που έγινε γνωστή τις τελευταίες ώρες δείχνει πως και η δραστηριότητες στο τεμάχιο 10 δεν αφήνουν όλες τις χώρες αδιάφορες.

Σύμφωνα λοιπόν με NAVTEX που εκδόθηκε από την Λευκωσία, δεσμεύοντας περιοχή δίπλα σε αυτή που κινείται το FORTH STENA από τις 20 έως τις 30 Δεκεμβρίου για ναυτική άσκηση με πυρά και η Μόσχα έχει το βλέμμα της στον χώρο αυτό.

Στην περιοχή κινείται η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκοροβιτς» με το οργανικό της ελικόπτερο, το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης «Ντμίτρι Ρογκατσιοφ» και το ρυμουλκό στόλου SB-742.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του μήνα Ρώσοι και Αιγύπτιοι είχαν πραγματοποιήσει αεροναυτική άσκηση στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας με σενάρια που περιλάμβαναν, αντιμετώπιση επίθεσης από ναυτικές μονάδες, επιθεώρηση υπόπτων σκαφών, αντιαεροπορική άμυνα και μεταφορά εφοδίων από πλοίο σε πλοίο με ελικόπτερο

Να επισημάνουμε πως από το 2020 οι ναυτικές μονάδες του ρωσικού στόλου που κινούνται στη Μεσόγειο με βάση την Ταρτούς της Συρίας είναι δύο υποβρύχια κλάσης Kilo, δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια, δύο κορβέτες, ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, ένα ναρκοθηρευτικό, δύο αποβατικά, αριθμός βοηθητικών πλοίων και ελαφρών περιπολικών σκαφών για την ασφάλεια του ναυστάθμου.

Εν τω μεταξύ ιπτάμενα τάνκερ KC-130 ανεφοδίασαν στον αέρα μαχητικά F-18 του αεροπλανοφόρου «Χαρι Τρούμαν» ανατολικά της Σικελίας, κάτι που σημαίνει πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας εκτός απροόπτου το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και η ομάδα μάχης του 6ου στόλου που το συνοδεύει, θα βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο.

https://www.pentapostagma.gr/