14.12.21

Ο Τσαβούσογλου απειλεί Αθήνα και Λευκωσία, προειδοποιεί ExxonMobil και Κατάρ για το οικόπεδο 5



 Mιλώντας χθες το βράδυ στην τουρκική βουλή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην κυπριακό ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή κάνει φοβερές αποκαλύψεις για το Κραν Μοντανά λέγοντας ότι είπε ΟΧΙ σε μηδενικές εγγυήσεις και μηδέν στρατό.

Προειδοποίησε ακόμα τις ΗΠΑ και το Κατάρ, οι εταιρίες των οποίων, ExxonMobil και Qatar Petroleum, που κέρδισαν το οικόπεδο 5, και στο οποίο έχουν τα δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter:

«Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στην ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Φέτος, η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας -όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία- προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας έξι φορές. Τους εμποδίσαμε όλους με τις πρωτοβουλίες που λάβαμε απέναντι στις εμπλεκόμενες χώρες και την παρουσία των ενόπλων δυνάμεών μας στο πεδίο της μάχης”.

“Όπως έχουμε ξαναπεί, είμαστε έτοιμοι για όλα. Θέλουν στο τραπέζι; Στο τραπέζι. Θέλουν στο πεδίο της μάχης; Στο πεδίο», τόνισε χαρακτηριστικά ο απαράδεκτος Τούρκος υπουργός.

Ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε και για την απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, και κατηγόρησε την τουρκική αντιπολίτευση ήταν αυτή που το επέτρεψε (εννοεί την αποστρατικοποίηση) από το 1960 μέχρι που ανέλαβε την εξουσία το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, το ΑΚΡ.

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατά μας υποσχέθηκαν ότι δεν θα εισέλθουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα του 5». Πρόκειται για ένα ισχυρισμό που δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα.

Μιλώντας για την απόκτηση του τεμαχίου 5 από την Qatar Petroleum και την ExxonMobil, o Τσαβούσογλου είπε ότι «κανείς δεν θα εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας και κανείς δεν θα εισέλθει στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η (παράνομη) “ΤΔΒΚ” χωρίς την άδειά μας. Όποιος κι αν είναι αυτός”.

Πρόσθεσε και τα εξής: “Στο κάτω μέρος του τεμαχίου 5, υπάρχει δική μας υφαλοκρηπίδα. Στο τεμάχιο 5, οι ΗΠΑ και το Κατάρ υποσχέθηκαν ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμα ότι «μέχρι να υπάρξει δίκαιη κατανομή, θα συνεχίσουμε για χάρη του τουρκοκυπριακού λαού τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει παραχωρήσει άδειες η (παράνομη) “ΤΔΒΚ”».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά και στην ουσία επιβεβαίωσε όσα αναφέρονται στα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία, είπε, δεν έκανε καμία υποχώρηση στο Κραν Μοντανά στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού. Τόνισε τα εξής:

«Όταν έφτασα για πρώτη φορά στο Κραν Μοντανά είπα ότι ούτε στο όνειρό τους να μην ελπίζουν σε μηδενικές εγγυήσεις και μηδέν στρατό. Μάλιστα είπα ότι ‘αν κάποιος κάνει τέτοια όνειρα, ας ξυπνήσει’. Το ίδιο λέμε και σήμερα», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος τον κατηγόρησε για υποχωρήσεις στο Κραν Μοντανά, ο κ. Τσαβούσογλου τον παρέπεμψε στα πρακτικά των διαπραγματεύσεων, που αναφέρουν, όπως είπε, ότι:

«Ο Τσαβούσογλου δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την εγγύηση και την ασφάλεια. Εσείς λέτε ότι έκανα παραχωρήσεις. Δυστυχώς, θα συμφωνήσω με την ελληνική πλευρά σε αυτό το θέμα».

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι με την αποφασιστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης άλλαξαν το παιχνίδι στο Κυπριακό και ότι η λύση θα είναι εφικτή μόνο με την αναγνώριση της (παράνομης) «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν χρειάζεται να καταβληθούν άλλες μάταιες προσπάθειες επιμένοντας στις δοκιμασμένες φόρμουλες. Για να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

https://hellasjournal.com/