24.12.21

Έμπλεξε ο Ερντογάν-Η Τουρκία ηγείται δυνάμεως ταχείας επεμβάσεως του ΝΑΤΟ που θα κινηθεί εναντίον των Ρώσων στο Ντονιέτσκ


Αν δοθεί η εντολή από το ΝΑΤΟ οι Τούρκοι θα πρέπει να ηγηθούν άμεσα στρατιωτικής επίθεσης κατά των Ρώσων στο Ντονιέτσκ ή να αποχωρήσουν από την συμμαχία

Η Τουρκία μπορεί να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Ντονιέτσκ έχοντας μάλιστα την ηγεσία της.

Την ίδια στιγμή έρχονται συνεχώς πληροφορίες για πιθανότατη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Α.Ουκρανία, δημιουργώντας ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Ο Τούρκος αρθρογράφος Çetiner Çetin γράφει σχετικά σε άρθρο του για την Haberturk, ότι εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι πρόσφατα τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την ετοιμότητα ανάπτυξης από την συμμαχία στρατιωτικής δυνάμεως 35-40 χιλιάδων επίλεκτων ανδρών, που ανήκουν στην Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), η οποία με την σειρά της ανήκει  στην Ομάδα  Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF).

Τα μέλη του ΝΑΤΟ διοικούν εκ περιτροπής την δύναμη αυτή, με την Τουρκία να είναι επικεφαλής το 2021.
Σύμφωνα με τον Τσετίν, «εδώ δημιουργείται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση» και η Άγκυρα «χρειάζεται να είναι εξαιρετικά προσεκτική στις στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές και μυστικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος εξέφρασε φόβους του αναφέροντας ότι “η Τουρκία θα βρεθεί «σε ακόμη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της με τη Μόσχα από ό,τι μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην Συρία το 2015.

Η ίδια η Ευρώπη άναψε αυτή τη φωτιά στις σχέσεις με τη Ρωσία, τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ το ΝΑΤΟ απειλεί  στη Μαύρη Θάλασσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αλλάξουν την πολιτική τους, ενώ η Μόσχα απαιτεί να αποχωρήσουν οι σύμβουλοι και στρατιώτες του ΝΑΤΟ από την Ουκρανία, διότι όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο στην Ευρώπη”, τόνισε ο ίδιος.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ουκρανία, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, δημιουργεί την ομάδα στρατευμάτων στη γραμμή επαφής στο Ντονιέτσκ.

Σημείωσε επίσης ότι η μεταφορά ουκρανικού πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και η χρήση drones από τον ουκρανικό στρατό, καταγράφεται από τους Ρωσόφωνους στην Α.Ουκρανία καθημερινά στην περιοχή του Ντονιέτσκ.

Ρώσοι μισθοφόροι κατά Τούρκων αν απαιτηθεί στην Α.Ουκρανία

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία για να βοηθήσει τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές να αμυνθούν κατά των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις ανώνυμους μαχητές που είχαν στρατολογηθεί.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Ρωσία «πρέπει να αντιδράσει» στα ουκρανικά σχέδια για επίθεση στα ρωσόφωνα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, γνωστά ως Ντονιέτσκ.

Πριν από αυτό, ο Alan Kafruni, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Hamilton College (ΗΠΑ), σε συνέντευξή του στο Lenta.ru, εξέφρασε την άποψη ότι η ουκρανική ηγεσία θα έκανε ένα μοιραίο λάθος εάν κλιμάκωνε στην Α.Ουκρανία με την προσδοκία της υποστήριξης του ΝΑΤΟ.Οι ισχυρισμοί του Πούτιν ακολουθούν πολλες εβδομάδες προειδοποιήσεων της Δύσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ήδη από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν θα προειδοποιήσουν σχεδόν σίγουρα το Κίεβο για ένα τέτοιο βήμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την ετοιμότητά τους να περικυκλώσουν τη Ρωσία από όλες τις πλευρές.

Στο πλαίσιο της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι η Συμμαχία δεν σχεδιάζει να παράσχει στη Ρωσία οποιεσδήποτε εγγυήσεις και διαπραγματεύσεις που ενδέχεται να έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του στρατιωτικού μπλοκ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά ρωσικά σύνορα, υπονοώντας, πιθανώς, την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων στα εδάφη χωρών που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.

«Πηγή από την κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρει ότι μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε τις υποδομές του ΝΑΤΟ ακόμα πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα", αναφέρει το ρωσικό κανάλι «Militarist».

Προφανώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με γειτονικές χώρες με τη Ρωσία για τη δημιουργία βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο έδαφός τους προκειμένου να προσπαθήσουν να ασκήσουν στρατιωτική πίεση στη Μόσχα, ωστόσο, αυτό θα οδηγήσει μόνο σε πολύ σοβαρή κλιμάκωση.

Λόγω της άρνησης του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών να διεξάγουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας μπορεί πολύ γρήγορα να κλιμακωθεί.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα αρχίσει σχεδόν σίγουρα να αναπτύσσει τους πυραύλους της κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ τους επόμενους μήνες, προετοιμάζοντας μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση, και μέσα σε όλα αυτά τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα βρεθούν στην κυριολεξία στην μέση της καταιγίδας και των επιπτώσεων της.

https://lenta.ru/news/2021/12/24/turkey/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

https://avia-pro.net/news/nato-ugrozhaet-okruzhit-rossiyu-so-vseh-storon

https://www.pentapostagma.gr/