14.12.21

Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο! Καθηγητής έμπιστος του Ερντογάν: Πάμε βάσει Συντάγματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης



 "Καρφί" και από τον απολυμένο πρώην αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας

Χθες γράφαμε πως η ιαπωνική Nomura δείχνει σχέδιο 5 σημείων του Ερντογάν για πρόωρες κάλπες, αλλιώς εμφύλιος. Επειδή οι οικονομικοί παράγοντες δεν παλιμπαιδίζουν σαν τους πολιτικούς με ασυνάρτητες δηλώσεις, εκεί πρέπει να εστιάσουμε για το τι μέλει γενέσθαι στην Τουρκία το επόμενο διάστημα.

 

Μάλιστα σήμερα το σενάριο της Nomura ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει και καθηγητής από το στενό περιβάλλον του Ερντογάν.

Η ιαπωνική τράπεζα, όπως γράφαμε χθες, κατέδειξε πέντε βήματα του σχεδίου του Ερντογάν:

 

1) Οικονομικό πακέτο / Αύξηση κατώτατου μισθού

 

2) Μειώσεις επιτοκίων / αύξηση δανείων

 

3) Παρεμβάσεις του CBRT και των δημόσιων τραπεζών στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου

 

4) Υπόθεση εξωτερικής πολιτικής

 

5) Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

 

 

Και λέγαμε μάλιστα χθες πως τα τρία ήδη έχουν γίνει...


Γνωστός για την εγγύτητά του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο καθηγητής Δρ. İzzet Özgenç είπε ότι μπορεί να κηρυχθεί «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» στην Τουρκία λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης .
Ως επακόλουθο έρχεται σήμερα ο προαναφερόμενος καθηγητής να παραδεχτεί πως μπορεί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης!!

Στο μήνυμά του που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Özgenç δήλωσε ότι μπορεί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης βάσει του Συντάγματος λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και ότι η κοινωνία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αυτό.

«Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατά την οποία θα προκύψει το αποτέλεσμα της «ΒΑΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ». Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως κοινωνία για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης (Οποιαδήποτε. , άρθρ. 119) λόγω της βαριάς οικονομικής κρίσης που φαίνεται αναπόφευκτη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Özgenç, ο οποίος είναι κοντά στον Πρόεδρο Ερντογάν, στάθηκε δίπλα του, εργάστηκε και πρωτοστάτησε στη σύνταξη νόμων από τις κυβερνήσεις του AKP από το 2005, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και άλλων ποινικών.

“Καρφί” από τον απολυμένο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας έρχεται και ο πρώην διευθυντής του CBRT (Τράπεζα της Τουρκίας) Σεμίχ Τούμεν, πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Ερντογάν στις 14 Οκτωβρίου, να κάνει μια σοβαρότατη δήλωση για τον πληθωρισμό στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μήνυμα που μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, το πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (PPK) της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) καθηγητής Δρ. Semih Tümen λέει: «Πρόγραμμα νέας οικονομίας: καταπολέμηση του πληθωρισμού με απεριόριστη νομισματική επέκταση και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική (έλεγχοι τιμών με στήριξη του προϋπολογισμού, φορολογικά/μισθολογικά κίνητρα). Συγχαρητήρια! Είναι εύκολο να δεις τριψήφιο πληθωρισμό με την επίδραση της σπείρας μισθού-τιμής μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Κατά πως φαίνεται οι εξελίξεις στην Τουρκία θα είνια ραγδαίες, μιας και πλέον δεν είνια οι δηλώσεις των πολιτικών εκείνς ππου το υποδεικνύουν αλά των οικονομικών παραγόντων....

https://www.pentapostagma.gr/