19.12.21

Η Βρετανία είναι «απίθανο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία» ακόμη κι αν η Ρωσία κλιμακώσει

 Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ουσιαστικά απίθανό» να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στην περίπτωση που η Ρωσία αρχίσει να υλοποιεί τα φημολογούμενα σχέδια της για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Είναι γεγονός ότι η [Ουκρανία] δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Έτσι, είναι ουσιαστικά απίθανο ότι κάποια χώρα θα αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, προκαλώντας τη Ρωσία… Δεν θα πρέπει να κοροϊδεύουμε τους ανθρώπους για αυτό που θα κάνουμε» δήλωσε ο Ουάλας, όπως η δήλωσή του καταγράφηκε από το περιοδικό «Spectator».

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί «είναι ενήμεροι για αυτό».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ούτε οι ΗΠΑ, αλλά ούτε το ΝΑΤΟ έχουν δεσμεύσεις για την άμυνα της Ουκρανίας στην περίπτωση μιας κλιμάκωσης της έντασης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης, ότι όσο η Ουκρανία παραμένει εκτός της συμμαχίας, η αναφερόμενη χώρα, δεν έχει τις ίδιες εγγυήσεις ασφάλειας, όπως τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα διαψεύσει τους ισχυρισμούς δυτικών χωρών και της Ουκρανίας για «επιθετικές ενέργειες» δηλώνοντας ότι δεν έχει πρόθεση να απειλήσει ή να εισβάλλει σε οποιαδήποτε χώρα.

Ωστόσο, το Κίεβο και ορισμένες δυτικές χώρες έχουν πρόσφατα εκφράσει την ανησυχία τους, όπως ισχυρίζονται για την κλιμάκωση των «επιθετικών ενεργειών» της Ρωσίας, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία μετακινεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της, εντός των συνόρων της, σύμφωνα με την διακριτική της ευχέρεια.

https://www.militaire.gr/

Efenpress/ Μιχάλης Τσολάκης