7.12.21

Το σχέδιο νόμου του κ. Μενέντεζ για την Ελλάδα ένα βήμα πριν την έγκριση: Θα είναι μέρος του προϋπολογισμού του Πενταγώνου

 


Το νομοσχέδιο του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ για την αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ και της Ελλάδας, περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου για το έτος 2022.

Είναι το γνωστό αμυντικό νομοσχέδιο NDAA 2022, το οποίο συνήθως «περνά» εύκολα και από τα δύο σώματα, τη Γερουσία και τη Βουλή.

Η συμπερίληψη του νομοσχεδίου του κ. Μενέντεζ έγινε δυνατή μετά από τη συμφωνία των Δημοκρατικών στη Βουλή και την Γερουσία.

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 για να καταστεί νόμος του χρόνου.

Μέχρι τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν, καθώς συνεχίζονται οι διαμάχες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων νομοθετών, που καθυστερούν την έγκριση του νομοσχεδίου..

Όταν ψηφιστεί ο αμυντικός προϋπολογισμός θα τεθεί σε ισχύ και το νομοσχέδιο του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, το οποίο εξυπηρετεί πολλαπλώς την Ελλάδα και ενισχύει τις συμμαχίες της χώρας πρωτίστως με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Η νέα αμερικανική στρατιωτική συμμαχία ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά μετά από τις πρωτοβουλίες του φιλέλληνα γερουσιαστή. Προηγήθηκε ο νόμος East Med Act, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας, αλλά και κάποιων ελεγχόμενων ψεκασμένων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Με το νέο σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να προμηθεύεται πιο εύκολα αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και θα έχει τη δυνατότητα, εάν το επιθυμεί, να προχωρήσει τις διαδικασίες αγοράς των μαχητικών F-35.

Η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, που προκάλεσε και την επιβολή κυρώσεων στην κατοχική δύναμη.

Όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν: Το σχέδιο νόμου του κ. Μενέντεζ και του κ. Ρούμπιο, αφορά την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με τη χώρα μας την υποστήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι σ’  αυτό το νομοσχέδιο που περιέχεται το σημείο για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, για να μπορεί να τα προμηθευτεί η χώρα μας με συνοπτικές, θα έλεγα, διαδικασίες.

η σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στην ατζέντα και της κυβέρνησης και του Κογκρέσου. Άρα υποστηρίζεται και από το Λευκό Οίκο, και από τη Γερουσία και από τη Βουλή, διότι πάνω απ’ όλα οι συμφωνίες είναι αμυντικές και δεν απειλούν τις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα, προβλέπουν την υποστήριξη των κοινών συμφερόντων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο νομοσχέδιο των κ. Μενέντεζ και Ρούμπιο, γίνεται ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, και βεβαίως στη Σούδα. Η Αλεξανδρούπολη, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

https://hellasjournal.com/