19.12.21

Ενοχλημένοι οι Τούρκοι με τις κοινές περιπολίες του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ & της αμερικανικής Ακτοφυλακής

 

Έντονη είναι η ενόχληση της Τουρκίας για τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς μετά την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, προχώρησαν σε μια νέα συμφωνία για κοινές περιπολίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρουν ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Από εδώ και πέρα οι ακτοφυλακές  των δυο χωρών θα κάνουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Παράλληλα, υπενθυμίζουν την ενόχληση του Τούρκου προέδρου για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στις 14 Οκτωβρίου είχαν ανανεώσει τη μεταξύ τους συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Οι υπογραφές αύξησαν την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει την μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και είχε τονίσει πως “η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ”», επισημαίνει το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου παρουσία του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ακτοφυλακές Ελλάδας και ΗΠΑ θα μπορούν να διεξάγουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες μας να επιταχύνουν περαιτέρω τις επισκέψεις πλοίων και τις δραστηριότητες εκπαίδευσης μεταξύ των διοικήσεων της ακτοφυλακής. Αυτή η συμφωνία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας για την ασφάλεια στη θάλασσα, τις επιχειρήσεις, την ανταλλαγή πληροφοριών, τις επιθεωρήσεις αλιείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση που περιγράφεται», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βοηθά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της συμμαχίας μας σε μια περιοχή που δεν ήταν πάντα φιλική και όπου η Ελλάδα θεωρείται πλέον ευρέως ως σημαντικό στοιχείο σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», τόνισε.


https://www.defencenet.gr/