12.12.21

“Την ώρα που η Άγκυρα είναι απομονωμένη, η Αθήνα χτίζει συμμαχίες”: Η γερμανική ανταπόκριση τα έει όλα…

 

Η ανταπόκριση από την Αθήνα της Carolina Drüten στην εφημερίδα Welt am Sonntag αναφέρεται στην εντατικοποίηση των σχέσεων της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, όπως αποδεικνύεται και από την τον περασμένο Οκτώβριο.

Η μυστική συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η ανταπόκριση επισημαίνει τη σημασία της Μεσογείου, που αποτελεί σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σχολιάζει ότι για καιρό οι ΗΠΑ βασίζονταν στον Ερντογάν, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος με την πολιτική του στρέφεται κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ενώ η Αθήνα καταβάλλει προσπάθεια να εμφανιστεί ως αξιόπιστος εταίρος.

Όπως επισημαίνει ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), στη Μεσόγειο διαφαίνεται πλέον ένας αναπροσανατολισμός, με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να βρίσκονται στο επίκεντρο, και γύρω από αυτές σχηματίζεται μια συμμαχία και με άλλες χώρες της περιοχής που ενδιαφέρονται για συνεργασία για το φυσικό αέριο, όπως είναι η Αίγυπτος και η Ιορδανία, ενώ Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν καθεστώς παρατηρητή.

Η Τουρκία έχει μείνει εκτός αυτής της συνεργασίας, όπως σημειώνεται, με τον κ. Ζεμενίδη να τονίζει ότι όταν μια τέτοια συνεργασία αρχίζει να θεσμοποιείται, τότε προκύπτει και συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο ασφαλείας.

Ναι μεν η Τουρκία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, καθώς επίσης στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά το γεγονός ότι στρέφεται προς τη Ρωσία, έχει αρνητική επίπτωση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, προσθέτει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας και σχολιάζει ότι την ώρα που η Άγκυρα απομονώνεται, η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες.

Η ανταπόκριση υπενθυμίζει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν (Blinken), έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και προσθέτει ότι πολλοί παρατηρητές θεωρούν την Ελλάδα καλύτερο εταίρο και είναι υπέρ της μετατόπισης του κέντρου βάρους στη Μεσόγειο από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο κ. Ζεμενίδης παρατηρεί, ωστόσο, ότι δεν είναι προς το συμφέρον ούτε τη Ελλάδας ούτε του Ισραήλ να υποκατασταθεί η Τουρκία ως εταίρος, καθώς ως «κράτος δικαίου» και «αξιόπιστος σύμμαχος» θα είχε μεγαλύτερη αξία, όπως σχολιάζει ο ίδιος.

Επισημαίνει ότι με τη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα η Ουάσιγκτον στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία ότι υπάρχουν και εναλλακτικές. Μένει να φανεί, καταλήγει η ανταπόκριση, αν η Άγκυρα θα λάβει το μήνυμα.