15.12.21

Μελέτη που προσπαθεί να διαστρεβλώσει κάθε τι φυσιολογικό «βρήκε» σεξισμό & ρατσισμό στα παιδικά παραμύθια επειδή προωθούν παραδοσιακές απόψεις για το φύλο...

 

Ο παγκόσμιος αριστερόστροφος φασισμός πασχίζει να διαστρεβλώσει ακόμα και τα παραμύθια για μικρά παιδιά, υπηρετώντας τη Νέα Τάξη: «Ο κόσμος που εκπροσωπείται στα παιδικά βιβλία αντικατοπτρίζει κυρίως τη μεσαία τάξη, ετεροφυλόφιλους, άντρες ήρωες και χαρακτήρες.Αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά»


«Η πλειονότητα των βιβλίων που μοιράστηκαν οι εκπαιδευτικοί σε αυτήν τη μελέτη προώθησαν τα παραδοσιακά, δυαδικές και στερεοτυπικές απόψεις για το φύλο και τους ρόλους του φύλου. Αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη του φύλου είναι ένα κρίσιμο μέρος της πιο πρώιμης και σημαντικότερης μαθησιακής εμπειρίας των μικρών παιδιών»


Η πλειονότητα των δημοφιλών παιδικών βιβλίων θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα ράφια, καθώς είναι «ξεπερασμένα», «σεξιστικά», «ρατσιστικά» και γραμμένα από την οπτική γωνία του «λευκού αρσενικού», αναφέρει μια νέα νέα μελέτη.

«Ο κόσμος που αντιπροσωπεύεται στα παιδικά βιβλία αντικατοπτρίζει κυρίως τη μεσαία τάξη, ετεροφυλόφιλους, άντρες ήρωες και χαρακτήρες», αναφέρει η έκθεση της Δρ Helen Adam και της Laurie Harper από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στη Δυτική Αυστραλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Australian Educational Researcher, το 90% των βιβλίων που διαβάζονται σε παιδικούς σταθμούς της Αυστραλίας και των ΗΠΑ «προώθησαν παραδοσιακές, δυαδικές και στερεότυπες απόψεις για το φύλο και τους ρόλους του φύλου» – κάτι που ο Adam και η Harper περιγράφουν ως «ανησυχητικές».

Οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίζονται ότι, για παράδειγμα, οι εικονογραφήσεις στο «Harry the Dirty Dog» «δείχνουν προκατάληψη προς την ανδρική εκπροσώπηση και τα στερεότυπα των ανδρών», ενώ η ίδια η ιδέα της «προώθησης ουδέτερων ως προς το φύλο ή επαγγελματικών ευκαιριών χωρίς αποκλεισμούς» σε ένα Το βιβλίο με τίτλο «Θέλω να γίνω αστυνομικός» δείχνει  τους άντρες να υπερτερούν αριθμητικά των γυναικών 15-3.

Η Δρ Adam κάνει λόγο για «αρνητική επίδραση» της παραδοσιακής λογοτεχνίας και ταινιών στην ανάπτυξη των παιδιών. Στις προηγούμενες μελέτες της ανέφερε τα βιβλία του Δρ Seuss για την απεικόνιση των μειονοτικών πολιτισμών «με στερεότυπους ή εξωτικούς τρόπους και συχνά σε ρόλους υποταγμένους σε λευκούς χαρακτήρες».

Επίσης, κατακρίνει τα αγαπημένα της Disney για υποκίνηση ρατσισμού και στερεότυπων φύλων, αποκαλώντας τη Χιονάτη παράδειγμα «εξαρτημένης γυναίκας»!

Οι ερευνήτριες συνιστούν την αντικατάσταση των «ξεπερασμένων» κλασικών βιβλίων με «πιο περιεκτικά» βιβλία, που γράφτηκαν τα τελευταία 20 έως 30 χρόνια. Οι συμβουλές της Adams, ωστόσο, προκάλεσαν την αντίδραση πολλών αναγνωστών που την αποκάλεσαν αριστερόστροφη ακαδημαϊκό ή και ακόμη και «τρελή».

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι με πρόσχημα την ύπαρξη «ρατσισμού» και «σεξισμού» σε κάθε έκφανση της κοινωνίας μας, υπάρχει μια προσπάθεια διαρκούς μετασχηματισμού της προς μια κοινωνία άφυλη, άχρωμη, χωρίς σύνορα, χωρίς έθνη και εν τέλει χωρίς αντίσταση...