28.12.21

Η Τουρκία αγνοεί την Αμερική: Μέγα πρόβλημα για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ανάμειξη της και στον πόλεμο της Αιθιοπίας… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε διάφορες χώρες, όπως η Λιβύη, η Συρία, η Ουκρανία και αλλού. Όμως, ειδικά, η πώληση τους στην Αιθιοπία μπορεί να προκαλέσει και αμερικανική τιμωρία.

Και αυτό λόγω της επιβολής κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βαθιές ανθρωπιστικές ανησυχίες ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών της βόρειας περιοχής Τιγκράι.

Το πρακτορείο Ρόιτερς αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον έστειλε στην Άγκυρα τον πρέσβη Τζέφρι Φέλτμαν, απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αφρική.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις πληροφορίες για τον αμερικανικό θυμό αναφορικά με την ανάμειξη της Τουρκίας σε τοπικούς πολέμους:

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, όπως ανέφερε το πρακτορείο, ο κ. Φέλτμαν έθεσε τις αναφορές για τη χρήση οπλισμένων droneς στον πόλεμο της Αιθιοπίας και τον συνακόλουθο κίνδυνο τραυματισμού αμάχων.

Ζήτησε επίσης να σταματήσει η τουρκική ανάμειξη στις συγκρούσεις με τις πωλήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Σημειώνουμε ότι ο Λευκός Οίκος ενέκρινε, τον Σεπτέμβριο, κυρώσεις εναντίον όσων εμπλέκονται, ακόμα και έμμεσα, σε πολιτικές που απειλούν τη σταθερότητα, επεκτείνουν την κρίση ή διαταράσσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στην Αιθιοπία.

Μέχρι της στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση που να αφορά τις δράσεις της Τουρκίας υπέρ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας. Αλλά αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί το επόμενο διάστημα, εάν η Άγκυρα δεν τερματίσει τις πωλήσεις drones.

Προηγουμένως, τον Μάιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε τις εξαγωγές πολεμικού υλικού για τις ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας.

Το θέμα της τουρκικής ανάμειξης θα εξεταστεί και από το Κογκρέσο, το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί μετά τις εορτές. Για το Κογκρέσο πρόκειται για μία ακόμη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όπως έχουμε ξαναγράψει το Κογκρέσο ζήτησε να ερευνηθεί ο ρόλος της Τουρκίας, υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, στον πόλεμο για το Νακόρνο Καραμπάχ. Ερευνάται επίσης η πιθανότητα χρησιμοποίησης αμερικανικής τεχνολογίας για την κατασκευή των τουρκικών drones.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

https://hellasjournal.com/