23.12.21

Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι μεταπουλά φυσικό αέριο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη μαραθώνια ετήσια συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «μεταπουλάει το φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να το έχουν μετατρέψει σε επιχείρηση”! Ο Πούτιν πρόσθεσε: «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως το αέριο από τη Γερμανία τελικά παραδίδεται στην Ουκρανία», ζητώντας από τους Ευρωπαίους καταναλωτές να διερευνήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Αχιλλέας Πατσούκας ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα μεταδίδει:

Oι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η βαθιά κρίση στην Ουκρανία και τα σενάρια πολέμου, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η πανδημία, και τα λεπτά ζητήματα των δολοφονιών Πολιτκόφκαγια και Νεμτσόφ καθώς και της απόπειρας δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι , κυρίαρχησαν στη διάρκειας τριών ωρών και 56 λεπτών ετήσια συνέντευξη του Βλάντιμιρ Πούτιν στους Ρώσους δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές. Για την πανδημία, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκρυψε την ανησυχία του, λέγοντας πως ο αγώνας κατά του κορονοϊού συνεχίζεται, συμπληρώνοντας πως είναι σε γνώση μας οι κίνδυνοι από την μετάλλαξη Όμικρον.

Η πληγή του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη Ρωσία

Για μια ακόμα φορά ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έκρυψε την πικρία του για το ανεπαρκές επίπεδο εμβολιασμού στη Ρωσία, το οποίο φτάνει μόλις στο 59,4%, ενώ εξέφρασε την ελπίδα  πως μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ανοσία στη Ρωσία θα έχει φτάσει στο 80%.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη, πως η πανδημία της COVID-19 δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων με τη Δύση.

Tάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ωστόσο ειρωνεύτηκε όσους καλούν τους πολίτες να μην εμβολιαστούν λέγοντας “πως προκειμένου να μην γεράσουν, ας αγοράσουν φθηνά γυαλιά”.

Με λύπη παραδέχτηκε, πως εξαιτίας του κορονοϊού, το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία υποχώρησε και άλλο και έφτασε τα 70,1 έτη. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα ποσοστά θνησιμότητας από κορονοϊό στη Ρωσία είναι ακριβή, απάντησε πως πως είναι δύσκολο να φανούν τα πραγματικά ποσοστά θνησιμότητας από τον κορονοϊό, ωστόσο υποσχέθηκε πως θα εργαστεί για να υπάρξει διαφάνεια.

“Οι κάτοικοι του Ντονμπάς να καθορίσουν τις τύχες τους”

«Το μέλλον του Ντονμπάς πρέπει να καθοριστεί από τους πολίτες που ζουν εκεί” τόνισε. Παράλληλα επανέλαβε πως η Ρωσία δεν αποτελεί μέρος της σύρραξης, ενώ τόνισε πως η “Συμφωνία του Μινσκ” περιγράφει λεπτομερώς τον οδικό χάρτη για την επίλυση της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

Αναφορικά με τις κατηγορίες της Δύσης σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες η τελευταία προετοιμάζει επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία, επανέλαβε πως “η Ρωσία επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με την Ουκρανία”, αλλά δεν βλέπει τον τρόπο να γίνει αυτό, όσο η υφιστάμενη ηγεσία βρίσκεται στην εξουσία. Για το ρόλο του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε, πως ενώ ο ίδιος αρχικά είχε δείξει πως επιθυμεί να πράξει βήματα προς την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, δυστυχώς απομονώθηκε από τις ριζοσπαστικές φωνές του Κιέβου.

“Η Γερμανία μεταπουλά αέριο”

Με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες εναντίον της Gazprom, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως ο περιορισμός των προμηθειών της μέσω του αγωγού Yamal-Europe, οφείλεται στο ότι οι αγοραστές, δεν τον αγοράζουν.

«Χρησιμοποιούν τον ίδιο αγωγό τώρα για την άντληση φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία. Γιατί;» διερωτήθηκε και απάντησε πως η χώρα του προμήθευε τη Γερμανία με αέριο που ήταν σε τιμή κατά έξι φορές μικρότερη από την αντίστοιχη απ΄αυτή που διαμορφώνεται από την τιμή spot.

Η πιο σημαντική όμως καταγγελία του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι πως “το Βερολίνο μεταπουλάει το φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να το έχουν μετατρέψει σε επιχείρηση”. “Και ενώ το κάνουν, ο αγωγός προφανώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άντληση ρωσικού φυσικού αερίου. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως το αέριο από τη Γερμανία τελικά παραδίδεται στην Ουκρανία», ζητώντας από τους Ευρωπαίους καταναλωτές να διερευνήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αρχές Γενάρη οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την ασφάλεια

Με χαρά έδειξε ο πρόεδρος Πούτιν την απόφαση των ΗΠΑ να προσέλθουν σε διάλογο με τη Ρωσία στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να συζητήσουν τη ρωσική πρόταση προς το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια.

Προσπάθησα για να διαλευκανθούν οι θάνατοι του Μπορίς Νεμτσόφ και της Άννα Πολιτκόφσκαγια

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δέχτηκε ερώτηση και από το βραβευμένο με Νόμπελ Ντμίτρι Μουράτοφ για τις δολοφονίες του πολιτικού Μπορίς Νεμτσόφ και της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε, πως ο ίδιος έπραξε τα πάντα προκειμένου να πέσει φως στα δυο αυτά εγκλήματα, συμπληρώνοντας πως βρέθηκαν και καταδικάστηκαν οι δράστες, αν και οι ηθικοί αυτουργοί ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

“Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο δηλητηρίασης του Ναβάλνι”

“Οι δυτικές χώρες δεν έδωσαν στη Μόσχα ούτε ένα στοιχείο που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την πιθανή δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι”. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος συμπλήρωσε πως “Είπατε για το άτομο πως φέρεται ότι δηλητηριάστηκε. Για το λόγο αυτό στείλαμε πολλαπλά αιτήματα επίσημα από τη ρωσική εισαγγελία: δώστε τουλάχιστον μερικά υλικά που να επιβεβαιώνουν τη δηλητηρίαση. Δεν υπάρχει ούτε ένα υλικό, ούτε ένα για αυτό το Novichok ή οτιδήποτε άλλο.”

Ανταπόκριση – Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

https://www.militaire.gr/