11.12.21

Αγρίνιο – Εκκενώνεται οικισμός λόγω της κακοκαιρίας


 Η κακοκαιρία πλήττει το Αγρίνιο με αποτέλεσμα να έχει ανέβει η στάθμη του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία. Εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στη λίμνη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η εκκένωση είναι προληπτική και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αγρινίου:

«Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία».

Η κακοκαιρία έχει ξεκινήσει την επέλασή της από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ όσο περνάει η ώρα κι άλλες περιοχές μπαίνουν στο «μάτι» της. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι ισχυροί νοτιάδες που θα φτάνουν σε ένταση τα 8-9 μποφόρ, πρόσκαιρα και τα 10, τόσο στα πελάγη αλλά ακόμα και στην Αττική.

Ισχυρές βροχές σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σύμφωνα με το meteo.gr, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας. Να σημειώσουμε ότι έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες χιονοπτώσεις σε Φλώρινα και Κοζάνη, στα ορεινά των δύο περιοχών.

«Φούσκωσε» ο Αχέροντας

Η Ήπειρος βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με τον ποταμό Αχέροντα να φουσκώνει επικίνδυνα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Σε βίντεο που μετέδωσε το prevezanews.gr, φαίνεται η στάθμη του νερού να βρίσκεται πολύ ψηλά. Μάλιστα, επιχείρηση στην άκρη του ποταμού έχει ήδη πλημμυρίσει ενώ τα νερά έχουν βγει σε σημείο του δρόμου στο χωριό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, τις επόμενες ώρες το ύψος της στάθμης θα ανέβει και άλλο.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι το πέρασμα της κακοκαιρίας από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής. 

Η πρόγνωση του καιρού

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένονται το Σάββατο (11/12) στα δυτικά, οι οποίες έως το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ στη συνέχεια φαινόμενα αναμένονται και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Υπάρχει επίσης πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών.

Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στο Αιγαίο θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 3 έως 14, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο από 4 έως 14, στην Ανατολική Στερεά από 9 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 9 έως 13, στην Πελοπόννησο από 8 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 11 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 17, στις Κυκλάδες από 12 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 18 και στην Κρήτη από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά έως 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά έως 9 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική – Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και τοπικά από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες έως 7 μποφόρ. Στον Σαρωνικό και τον Νότιο Ευβοϊκό οι νότιοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις από 5 έως 7 μποφόρ και από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στον Θερμαϊκό οι νοτιανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 5 έως 7 μποφόρ και τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.