5.12.21

Πολύ καλά τα “βλέπει” το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά είναι η Τουρκία που απειλεί και εκβιάζει: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εξελίξεις, βεβαίως, που πυροδοτήθηκαν μετά τις απειλές της Τουρκίας εναντίον χωρών και εταιρειών που θα ερευνήσουν στο «οικόπεδο» 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι Αμερικανοί καλούν τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση της έντασης. Κάτι, όμως που δεν είναι δίκαιο, διότι το μόνο μέρος που προκαλεί τις εντάσεις είναι η Τουρκία και μόνο η Τουρκία.

Θα έπρεπε, όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να είχε ξεκαθαρίσει το θέμα στο σημείο αυτό, αν και γενικά η ανακοίνωση χαρακτηρίζεται πολύ καλή. Για να είμαστε δίκαιοι…

Διότι, κατά τα άλλα, το αμερικανικό υπουργείο επαναλαμβάνει με ισχυρό τρόπο ότι «η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει».

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης:

Ο εκπρόσωπος, που απαντούσε σε δική μας ερώτησή, υπογράμμισε με τρόπο που δεν χωρά αμφιβολία ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα παραπάνω -εννοεί την αναγνώριση του δικαιώματος ανάπτυξης πόρων στην ΑΟΖ- είναι συνεπή με τη θέση της Αμερικής για όλα τα κράτη.

Επίσης, οι Αμερικανοί προτρέπουν τα μέρη, ως θέση για όλα τα κράτη, ότι σε τομείς που οι θαλάσσιες αξιώσεις αλληλοκαλύπτονται, να επιλύουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο είναι υποστηρικτική των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία, ως γνωστό, παραβιάζει απροκάλυπτα τις αρχές που διέπουν το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως το Διεθνές Δίκαιο.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλήγει με τη φράση:

“Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια (equitably) μεταξύ των δύο κοινοτήτων”.

Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, στο αγγλικό κείμενο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποιεί τη λέξη equitably και όχι τη λέξη equitable, όπως ακριβώς το ζήτησε -όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το θέμα-, η τότε κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λέξη σημαίνει ότι οι πόροι μοιράζονται σύμφωνα με το ποσοστό του πληθυσμού.

Είναι τόσο απλά τα πράγματα…

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε τα εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης.

Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια (equitably, δηλαδή σύμφωνα με το ποσοστό πληθυσμού) μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

The United States is closely following developments in the Eastern Mediterranean. We call on the parties to take actions that contribute to lowering tensions.

The U.S. policy on the Republic of Cyprus’ Exclusive Economic Zone is longstanding and has not changed. The United States recognizes the right of the Republic of Cyprus to develop the resources in its exclusive economic zone. This is consistent with the U.S. position for all states.

In areas of overlapping maritime claims, we urge the parties to resolve their maritime disputes peacefully and in accordance with international law. We continue to believe Cyprus’s oil and gas resources, like all its resources, should be equitably shared between both communities.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: