26.12.21

Κάτι «ψήνουν» οι Τούρκοι στο βόρειο Αιγαίο - «Υποβρύχιες επιχειρήσεις» απέναντι από Σαμοθράκη και Λέσβο

 

Δύο δεσμεύσεις περιοχών σε συνέχεια των αποβατικών ασκήσεων και των δημοσιευμάτων για κλοπή πετρελαίου από την Ελλάδα στη Θάσο


Στο βόρειο Αιγαίο φαίνεται πως στρέφει μερικώς το βλέμμα της η Τουρκία καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες NAVTEX που εκδόθηκαν από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης από τις 23 έως και τις 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν υποβρύχιες επιχειρήσεις απέναντι από την Σαμοθράκη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με οδηγία προς ναυτιλομένους που εξέδωσε ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα δεσμεύονται δύο περιοχές απέναντι από ισάριθμα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα την Σαμοθράκη και την Λέσβο δύο περιοχές στις οποίες θα κινηθεί το σκάφος ARABACIOGULLARI για «υποβρύχιες επιχειρήσεις».

Το τί είδους επιχειρήσεις ακριβώς θα είναι αυτές μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες καθώς μπορεί αυτές οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί να μην βρίσκονται σε ύδατα ελληνικής δικαιοδοσίας ωστόσο είναι όπως προαναφέραμε απέναντι απο τα σημαντικά αυτά ελληνικά νησιά και έρχονται αμέσως μετά από τις αποβατικές ασκήσεις που διενήργησαν οι Τούρκοι στον κόλπο της Σμύρνης και του Ακσάζ και του δημοσιεύματος βάση του οποίου ο Τούρκος αρθρογράφος ισχυρίζεται πως η Ελλάδα... κλέβει πετρέλαιο από τα χωρικά ύδατα γύρω από την Θάσο τα οποία σύμφωνα με το άρθρο ανήκουν στην Άγκυρα!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, “σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται στα ύψη, η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα από το νησί της Θάσου, τα χωρικά ύδατα του οποίου προφανώς ανήκουν στην ...Τουρκία.
 
Η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τη Θάσο, αν και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα εξάγει και χρησιμοποιεί αυτό το πετρέλαιο, χωρίς κανένα εμπόδιο.

Ωστόσο, στο παρελθόν, «το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, είχε εκδώσει προειδοποιήσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να σταματήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου.

Εκεί στην Θάσο, υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία ανήκουν στην Τουρκία, καθώς η Ελλάδα και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια τα εκμεταλλεύονται «κλέβοντας» 10 εκατομμύρια βαρέλια από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Βέρνης που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις 11 Νοεμβρίου 1976, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναζητήσει ή να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα ​​από την επικράτειά της.

Αν συνεχίσουμε να παραμένουμε σιωπηλοί στην παρουσία ελληνικών δυνάμεων στα νησιά, ξεχάσουμε την απώλεια των 19 νησιών μας στο Αιγαίο, θα χάσουμε και το πετρέλαιο μας», δηλώνει ο γνωστός σύμβουλος του καθεστώτος Ερντογάν Ümit Yalım.

Στο πλαίσιο αναθεώρησης ολόκληρου του status quo που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι σχέσεις των δύο χωρών από την εποχή των δύο βαλκανικών πολέμων μέχρι την συνθήκη της Λοζάνης και την Βέρνη το 1976.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν «νομικές δικαιολογίες» , για να απαιτήσουν άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην Τούρκος γενικός γραμματέας του υπουργείου άμυνας Umit Yalım , παλαιότερα είχε εκδώσει ένα μανιφέστο τουρκικού αναθεωρητισμού με το οποίο αμφισβητούσε ωμά όλες τις δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο, μετά το Β 'Βαλκανικό Πόλεμο και την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις έξι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία), για τα νησιά του Αιγαίου.
 
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρώην αξιωματούχο , “η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, με το άρθρο 12 και η συνθήκη του Λονδίνου στις 13 του Φεβρουαρίου 1914 η οποία συναποφασίστηκε από τις τότε έξι Μεγάλες Δυνάμεις δείχνει ότι , «η Ελλάδα δεν κατέχει την απόλυτη κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά μπορεί μόνο να τα χρησιμοποιεί έχοντας μόνο δικαίωμα κατοχής τους".

Δηλαδή ο ίδιος ομιλούσε ( και το η Αγκυρα)  για "(κατοχή) η οποία χορηγήθηκε στην Ελλάδα το 1923 με την συνθήκη της Λωζάνης και όχι κυριαρχίας σε : Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιος Ευστράτιο, Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Σάμο διότι η συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη των νησιών αυτών ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία.

Στα προαναφερθέντα νησιά, ότι έχει σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές που τα περιβάλλουν , φυσικό αέριο, όλα τα είδη ψαριών και άλλα πλάσματα, έχει δικαιώματα και η Τουρκία. Τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μπορούν να πετούν πάνω από τα νησιά, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο χωρίς περιορισμούς σε σχέση και με τα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών», είχε δηλώσει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ / https://www.enoplos.gr/