8.12.21

Καταπέλτης ο Στρατηγός Μανωλάκος…Απαράδεκτη η φορολόγηση των Αναδρομικών των Αποστράτων από 35% έως και 46%


Καταπέλτης ο Βουλευτής της Ν.Δ και Επίτιμος Διοικητής της ΑΣΔΕΝ  Στρατηγός Μανωλάκος με ερώτηση του  προς τον ΥΠ.ΟΙΚβ άζει στη σωστή θέση τη φορολόγηση των Αναδρομικών των Αποστράτων και με ερώτηση προτείνει και ζητά τη δίκαια φορολόγηση

Την καθιέρωση ενός δίκαιου συστήματος για τη φορολόγηση των αναδρομικών που πήραν οι συνταξιούχοι ζητά με ερώτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο βουλευτής της ΝΔ (στην Α’ Πειραιά) και  Επίτιμος Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Στρατηγός Νίκος Μανωλάκος.

Ρωτά δε τον υπουργό «εάν προτίθεται να διορθώσει τον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων με ενιαία, εφάπαξ φορολόγηση και με δυνατότητα εξόφλησης σε δώδεκα (12) άτοκες δόσεις για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και ισονομίας σε σχέση με παλαιότερη αντιμετώπιση του ίδιου θέματος».

Ο Στρατηγός και Βουλευτής της Ν.Δ Μανωλάκος στέκεται ιδιαίτερα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 100 χιλιάδες Απόστρατοι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, για τα αναδρομικά 11 μηνών των ετών 2015-16, από παράνομες περικοπές των συντάξεών τους.

Και αφού επισημαίνει την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση των αναδρομικών, που γίνεται με την τωρινή απόφαση του υπουργείου και κυμαίνεται από 35% μέχρι και 46%, υπενθυμίζει ότι «στο παρελθόν αντίστοιχες αποδόσεις αναδρομικών φορολογήθηκαν αυτοτελώς με 20%, χωρίς καμία περαιτέρω φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων συνταξιούχων».

Η ερώτηση του  Στρατηγού  Μανωλάκου προς τον υπουργό Οικονομικών έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ

Οι απόστρατοι όλων των Κλάδων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, περίπου 100.000, μαζί με πολύ μεγάλο αριθμό, άλλων κατηγοριών, συνταξιούχων, έλαβαν αναδρομικά για έντεκα μήνες, των ετών 2015 και 2016, που προέρχονταν από παράνομες περικοπές των κύριων συντάξεών τους, μετά από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης.

Τα ποσά αυτά, δεν φορολογήθηκαν κατά την εκταμίευση και απόδοσή τους στους δικαιούχους, όμως έναν χρόνο μετά, φορολογούνται μέσω του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης στα έτη 2015 και 2016, το οποίο οδηγεί τους συνταξιούχους σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα έτη 2015 και 2016 καθώς και σε επιβάρυνση, η οποία κυμαίνεται από 35% μέχρι και 46% επί των δοθέντων αναδρομικών.

Η ρύθμιση αυτή, σε μια δύσκολη περίοδο, επιτείνει την οικονομική δυσπραγία των συνταξιούχων. Στο παρελθόν αντίστοιχες αποδόσεις αναδρομικών φορολογήθηκαν αυτοτελώς με 20%, χωρίς καμία περαιτέρω φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων συνταξιούχων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Εάν προτίθεστε, στο πνεύμα της ευαισθησίας που πρέπει να μας διακρίνει, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων, αλλά και της ισονομίας, σε σχέση με παλαιότερη αντιμετώπιση του ίδιου θέματος

α. Να ακυρώσετε τη συγκεκριμένη φορολόγηση των αναδρομικών και να νομοθετήσετε, ενιαία, εφ’ άπαξ φορολόγηση 20%, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

β. Να διορθώσετε τα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά.

γ. Να δώσετε τη δυνατότητα εξόφλησης σε δώδεκα (12) άτοκες δόσεις.

δ. Να προβλέψετε συμψηφισμό των ήδη εξοφληθέντων ποσών με άλλες παρούσες ή μελλοντικές οφειλές»

https://veteranos.gr/