20.12.21

Ασφαλιστικό: Η εφορία «κλέβει» 1 στα 3 ευρώ των αναδρομικών

 Συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις μέχρι τα τέλη του έτους πρέπει να κάνουν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι για την επιστροφή μέρους των αναδρομικών.

Ένα στα τρία ευρώ που έδωσε πέρυσι σαν αναδρομικά η κυβέρνηση, τα ζητάει τώρα πίσω η εφορία. Και μάλιστα, 1,1 εκ. συνταξιούχοι πρέπει να κάνουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις μέχρι τα τέλη του έτους ώστε αυτά τα χρήματα να κατανεμηθούν σε δύο χρόνιες (χρήση 2015 και 2016) προκειμένου να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, ο φόρος…

Διαφορετικά, εάν δεν κατατεθούν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για το 2015, παρέρχεται ο χρόνος της 5ετίας (2016-2021), άρα το συνολικό ποσό των αναδρομικών θα χρεωθεί σε μια χρονιά. Και καθώς τα εν λόγω ποσά θα αθροιστούν πάνω στις τρέχουσες αποδοχές (συντάξεις), θα αυξηθεί υπερβολικά ο φόρος, αλλά και την Εισφορά Αλληλεγγύης (σ.σ. η οποία δεν καταργήθηκε για συνταξιούχους και εργαζομένους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα)…

Τα αναδρομικά καταβλήθηκαν το 2020 σε περίπου 1,1, εκ. συνταξιούχους σαν διόρθωση της πολιτείας επί της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Οκτώβριος 2019) που όριζε ότι ήταν παράνομες οι περικοπές των συντάξεων (κύριες πάνω από 1.000 €, επικουρικές πάνω από 300, Δώρα κ.α.) για το διάστημα Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016.

Το υπουργείο Εργασίας συμμορφώθηκε μερικώς με την συγκεκριμένη απόφαση (νόμος 4670/20), ενώ δεν απέδωσε τα Δώρα της περιόδου και επ’ αυτού εκκρεμή νέα απόφαση του ΣτΕ τις επόμενες ημέρες (800 ευρώ ανά ασφαλισμένο). Ωστόσο, κατέβαλε τα αναδρομικά αφορολόγητα ώστε να φαίνονται… περισσότερα. Και τώρα έρχεται η στιγμή του λογαριασμού για την εφορία!

Βεβαίως, σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων (Δικαστικοί, Ένστολοι, Καθηγητές κ.α.) τα χρήματα καταβλήθηκαν με εφάπαξ (ειδική) φορολόγηση 20%, χωρίς να μπουν στην φορολογική κλίμακα.

Επιτόκιο 6%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκο Χατζόπουλο, που μαζί μα άλλες 19 συνδέσμους συνταξιούχων διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, «από το 1,3 δις των αναδρομικών μας καλούν να επιστρέψουμε πίσω τα 431 εκ. Και όσοι δεν καταθέσουν τροποποιητική δήλωση για το 2015, θα πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερο φόρο».

«Έχει στυλώσει τα πόδια της η κυβέρνηση δια στόματος Σταϊκούρα» λέει ο κ. Χατζόπουλος «αφού επιμένει στην φορολόγηση των αναδρομικών, εισπράττοντας άδικα 431εκ. ευρώ. Την στιγμή που η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τις δικαστικές αποφάσεις με τον νόμιμο τόκο». Ουσιαστικά οι συνταξιούχοι διεκδικούν τόκους (επιτόκιο 6%) και με αυτούς να πληρώσουν την εφορία.
Και προειδοποιεί: «Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε προτείνοντας τροπολογία, είμαστε σε επαφή με βουλευτές για την προώθηση του αιτήματος μας. Δεν θα υπάρξει συνταξιούχος ο οποίος θα μείνει ανημέρωτος για την εξέλιξη του αιτήματος (δηλαδή 1.100.000 συνταξιούχοι)».

https://www.ieidiseis.gr/