18.11.21

Ακόμη δεν είδαμε τα Rafale, άρχισαν οι παρουσιάσεις του F-35 στο ΓΕΑ

Αναμένοντας τα πρώτα Rafale στην Τανάγρα, το Φεβρουάριο του 2022, στο ΓΕΑ έγινε παρουσίαση του F-35. Η παρουσίαση έγινε τη Δευτέρα από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Το ενδεχόμενο να αγοράσουμε και F-35 ήταν ,είναι και θα παραμένει ανοιχτό. Αλλά κατά την εκτίμηση μας ίσως να μη προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο κάποιοι θέλουν και ελπίζουν. Κι αυτό ,γιατί οι ΗΠΑ είναι σταθερές στη θέση τους να μην «τα σπάσουν» τελείως με την Τουρκία.
Με αυτό το δεδομένο είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Ουάσινγκτον θα δώσει F-35 στην Ελλάδα και θα αφήσει την Τουρκία χωρίς μαχητικά 5ης γενιάς ή ακόμη χειρότερα θα δει την Άγκυρα να προμηθεύεται αεροσκάφη αυτής της γενιάς από τη Ρωσία. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η προμήθεια F-35 από την Ελλάδα θα ακολουθήσει την πορεία πτώσης του Ερντογάν. Αν αυτή επιτευχθεί και οι Αμερικανοί δουν στην εξουσία αυτούς που θέλουν τότε θα βρεθεί τρόπος η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 κι έτσι να δοθούν προς πώληση «χωρίς προβλήματα» και στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα έκανε μια εξαιρετική κίνηση με την επιλογή των Rafale. Καλό θα ήταν να πορευθεί στο νέο δρόμο που ανοίγει αυτή η επιλογή, να την υποστηρίξει όπως και όσο πρέπει και να μην μετατρέψει τα γαλλικά μαχητικά σε «ενδιάμεση λύση» μέχρι να πάμε στα F-35, αν αποφασίσουμε ότι πρέπει να πάμε σ΄ αυτά. Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να απαντηθεί αν το F-35 είναι το αεροσκάφος που χρειάζεται η ελληνική ΠΑ.
Γράψαμε και χθες ότι υπάρχει ήδη ανησυχία για την υποστήριξη των Rafale. Οι πληροφορίες που υπάρχουν δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για το μέλλον τους. Ελπίζουμε ότι θα αποδειχτούν λανθασμένες.Ελπίζουμε επίσης στο ΓΕΑ να έχουν ξεπεράσει προκαταλήψεις εμμονές και να αποφασίζουν πλέον με κριτήρια που θα εξασφαλίσουν την ισχύ της ΠΑ σε βάθος χρόνων. Ισχύς και υπεροχή που μπορεί να εξασφαλιστεί αν η δική μας ΠΑ είναι διαφορετική απ΄ αυτή των «απέναντι» κι όχι μια αντιγραφή που εξυπηρετεί μόνο τις ΗΠΑ και τις εταιρείες τους.

militaire.gr