16.11.21

Ελληνικά PHANTOM πάνω από Καστελόριζο τρόμαξαν τους Τούρκους ενώ αιγυπτιακά F-16-Mirage-2000 έφτασαν στην Κρήτη

 

Οι Τούρκοι στα παράλια της Μικράς Ασίας ένιωσαν την ισχύ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας-Αιγύπτιοι και ΗΑΕ ήρθαν για να μείνουν για ασκήσεις με την ΠΑ

Σείστηκαν τα τουρκικά παράλια, αφού σχηματισμός Ελληνικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου F4 PHANTOM πέταξε χαμηλά στο ακριτικό Καστελόριζο, στα πλαίσια της άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ-21.

Ο εκκωφαντικός ήχος των ελληνικών αεροσκαφών μαζί με την χαμηλή διέλευση των PHANTOM, προκάλεσε τρόμο στους Τούρκους απέναντι, ενώ οι Καστελοριζιανοί τα υποδέχθηκαν με χαρά όπως και οι κάτοικοι των γύρω νησιών.

Πρόκειται για μια άκρως συμβολική κίνηση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, μετά τις τουρκικές απειλές για αποστολή τουρκικών μονάδων επιφανείας στην περιοχή, μετά από την πρόσφατη παράνομη τουρκική NAVTEX και τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων.

Αιγυπτιακά αεροσκάφη F-16 και Mirage-2000 προσγειώθηκαν στην Κρήτη

Στα πλαίσια της ασκήσεως ΜΕΔΟΥΣΑ, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage-2000 της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη μαζί με τα μαχητικά F-16 Block-60 των ΗΑΕ.

Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αναπτύξουν τα μαχητικά τους στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη για να συμμετάσχουν στην άσκηση, ενώ η παρουσία τους στη βάση θα επεκταθεί και μετά την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, για περισσότερες κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το Αιγυπτιακό Ναυτικό συμμετέχει ενεργά στην άσκηση αυτή, με το αποβατικό/ελικοπτεροφόρο Mistral LHD, τη φρεγάτα Bergamini FREMM, την κορβέτα κλάσης Gowind, την πυραυλάκατο  Ambassador Mk και το περιπολικό σκάφος Lürssen CPV-60, σε μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη παρουσία με το βλέμμα στραμμένο στις τουρκικές προκλήσεις στο Νότιο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Την κοινή στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα» θα πραγματοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πιθανή συμμετοχή της Γαλλίας.

Ισχυρό τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώνεται διαρκώς στην Ανατολική Μεσόγειο υψώνουν Αθήνα και Κάιρο σε συνεργασία πλέον με το Παρίσι, όχι μόνο με την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, αλλά και με την περαιτέρω σύσφιξη της αμυντικής τους συνεργασίας.

Βούληση όλων των δύο πλευρών είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος, αφού η Τουρκία απειλεί εκ νέου με διεξαγωγή νέων ερευνών και παράνομων ενεργειών, στην Κύπρο αλλά και σε περιοχές του ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου.

Η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων τους και συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μην ξεχνάμε ότι Αίγυπτος και Γαλλία είναι ισχυρότατες δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο, μαζί με την Ελλάδα.

Εντός FIR Αθηνών και έως το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα πραγματοποιούνται οι εναέριες ασκήσεις ανάμεσα σε μαχητικά της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Ελληνο-Αιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα» στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ισχύος αλλά και αποτροπής, στην υπερφίαλη Άγκυρα.

https://www.pentapostagma.gr/