7.11.21

Ελληνικά Leo 2HEL από την 24η ΕΜΑ της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ… “κατατροπώνουν” τα Abrams M1A2 των Iron Rangers του US Army (vid.)


 

Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Θράκη είναι γεγονός, μετά την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) πενταετούς διάρκειας με αυτόματη μετατροπή σε αορίστου, εάν καμία από τις δύο πλευρές δεν την προσβάλει. Οι ΗΠΑ εμβαθύνουν την συνεργασία τους με τα ελληνικά στρατεύματα στην Ξάνθη, επαναλαμβάνοντας τον διαγωνισμό αρμάτων.

Στα πλαίσια αυτής της αγαστής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθης από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 05 Νοεμβρίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων. Η ανταγωνιστικότητα και ο επαγγελματισμός των ομάδων ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια και όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες!

Το ενδιαφέρον θέμα παρακολούθησαν οι συνάδελφοι από το “xanthipost.gr”, των οποίων τα βίντεο και στοιχεία του ρεπορτάζ χρησιμοποιούμε, πέραν του υλικού που αποδέσμευσαν οι Αμερικανοί στα κοινωνικά δίκτυα. Οι επιδόσεις της ελληνικής πλευράς μόνο ως πηγή αισιοδοξίας, πέραν της υπερηφάνειας -και- για τις χερσαίες δυνάμεις, μπορούν να θεωρηθούν.

O Διεθνής Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων περιελάμβανε τα εξής αγωνίσματα:
Μηχανοδήγηση Ακριβείας,
Αίτηση έμμεσων Πυρών ΠΒ,
Προσδιορισμό απόστασης στόχου,
Επιθετικές επιχειρήσεις
Περισυλλογή σε ΧΒΡΠ περιβάλλον/ κοπή – δέση ερπύστριας,
Αμυντικές επιχειρήσεις,
Προσβολή από ΑΕΜ – Διακομιδή τραυματία,
Βολή πιστολίου,
Αναγνώριση μέσων

Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε Παρασκευή 5 Νοεμβρίου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αρματιστή. Αξίζει να τονιστεί τέλος ότι τον διαγωνισμό παρακολούθησαν ως παρατηρητές 14 αξιωματικοί από έξι χώρες: Τρεις από Κύπρο και Γερμανία, ενώ από δύο έστειλαν, Βουλγαρία, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού
Την 1η θέση κατέλαβε η 24 ΕΜΑ (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) 4 LEO 2 HEL – 16 άτομα από την Αλεξανδρούπολη
Την 2η θέση κατέλαβε ο αμερικανικός ουλαμός C/1-16 Infantry Battallion : 4 ABRAMS M1A2 – 16 άτομα

Την 3η θέση κατέλαβε η 22 ΕΜΑ του Πετροχωρίου Ξάνθης (ΧΧV ΤΘΤ) 4 LEO 2 HEL – 16 άτομα
Την 4η θέση κατέλαβε η 311 ΕΜΑ (3 Μ/Κ ΤΑΞ) 4 LEO 2 Α4 – 16 άτομα
Την 5η θέση κατέλαβε η 212 ΕΜΑ (ΧΧΙ ΤΘΤ) 4 LEO 2 Α4 – 16 άτομα

Ο διαγωνισμός αυτός καθαυτός και το αποτέλεσμά του, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι Αμερικανοί αξιολόγησαν τον κυρίαρχο ρόλο του Ελληνικού Στρατού σε επίπεδο ΝΑΤΟ με τις καλά εκπαιδευμένες περίπου 30 μονάδες τεθωρακισμένων και περί τα 1.350 άρματα μάχης σε υπηρεσία.

Η συχνή ανάπτυξη αμερικανικών μονάδων τεθωρακισμένων στη χώρα μας για εκπαίδευση θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία κέντρου ασκήσεων διπλής ενέργειας για την υψηλού ρεαλισμού εκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων.

To 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος Πεζικού (1st Batallion – 16th Infantry Regiment) “IRON RANGERS” ανήκει στην 1η Ομάδα Μάχης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (1st 1ST ARMORED BRIGADE COMBAT TEAM) “Devil Brigade” της 1ης Μεραρχίας Πεζικού (1st Infantry Division) “The Big Red One”, που εδρεύει στο Fort Riley, στο Κάνσας.

Captain Woodard, Επικεφαλής του αμερικανικού ουλαμού C/1-16 Infantry Battallion: Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε πώς μάχεται ο ελληνικός στρατός, πώς εκπαιδεύεται και τις τεχνικές που ακολουθεί – Ο διαγωνισμός ήταν εξαιρετικά δύσκολος. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε πώς μάχεται ο ελληνικός στρατός, πώς εκπαιδεύεται και τις τεχνικές και διαδικασίες που ακολουθεί.


Σχολιάζοντας την 2η θέση που κατέλαβε ο αμερικανικός ουλαμός στα πλαίσια του διαγωνισμού αρχικά τόνισε ότι είχαν πολύ καλούς αντιπάλους και εξήρε την 24η ΕΜΑ (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) 4 LEO 2 HEL από την Αλεξανδρούπολη που κατέλαβε την 1η θέση και παράλληλα πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα περήφανος για τους στρατιώτες του και όλη την ομάδα γενικότερα…».


Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, Διοικητής της 1ης Στρατιάς μίλησε για την όλη διοργάνωση και εξήγησε πως ο διαγωνισμός σχεδιάστηκε από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε συντονισμό με τους Αμερικανούς αξιωματικούς.

Όλες οι δοκιμασίες ήταν βασισμένες πάνω σε επιχειρησιακό πλαίσιο και ήταν ιδιαίτερα δύσκολες ενώ δοκιμάστηκαν οι ικανότητες, η συνεργασία και η φυσική αντοχή των συμμετεχόντων. Όλες οι ελληνικές ομάδες πήγαν πολύ καλά, γεγονός που φανερώνει την άριστη εκπαίδευσή τους και το υψηλό ηθικό τους.

O Διοικητής της 1ης Στρατιάς αναφέρθηκε και στην παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στην Ξάνθη και τόνισε ότι «…Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως και με οποιοδήποτε σύμμαχό μας, διότι μας δίνει την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, τακτικών και τεχνικών…» Ξέρουμε ότι αν στο μέλλον χρειαστεί να ενεργήσουμε μαζί μπορούμε και θα το κάνουμε με επιτυχία, κατέληξε.