30.11.21

Financial Times: «Καίνε» τον Ερντογάν – Αυτός φταίει για την «κατρακύλα» της λίρας


 Οι Financial Times σε πρόσφατο δημοσίευμα «καίνε» τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως είναι υπεύθυνος για τη νομισματική κρίση που έχει σαρώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτόν τον μήνα στην Τουρκία και στην οποία η λίρα έχει γνωρίσει «τρομακτική» υποχώρηση έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Στο άρθρο αυτό, οι συντάκτες καθιστούν σαφές ότι η κρίση αυτή προκλήθηκε από τις ολοένα και πιο «παράλογες» αποφάσεις που λαμβάνει τελευταία ο Ερντογάν, καθώς επίσης και από την επιρροή που ασκεί στην κεντρική τράπεζα: «Εκτός κι αν αλλάξει ξαφνικά πορεία, το μόνο ερώτημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες, είναι πόσο ακόμη θα παραμείνει [στην εξουσία] ο Πρόεδρος [Ερντογάν] και πόση ζημιά μπορεί να κάνει πριν φύγει».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάνει «κακό» στην τουρκική οικονομία

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, ανεβάζοντας τις απώλειες φέτος σε περισσότερο από 40%, αφού ο Ερντογάν «έδιωξε» τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ο οποίος είχε κερδίσει τον σεβασμό των ξένων επενδυτών με την αύξηση των επιτοκίων, με στόχο να ελέγξει τον πληθωρισμό. Ο Τούρκος Πρόεδρος τον αντικατέστησε, τον περασμένο Μάρτιο, με έναν καθηγητή οικονομικών χωρίς εμπειρία στη νομισματική πολιτική και από το Σεπτέμβριο, η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 15% από το 19%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να αυξηθεί σχεδόν στο 20%.

Ο Ερντογάν ρίχνει την ευθύνη για τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας στο λεγόμενο «λόμπι επιτοκίων» που επιδιώκει να γονατίσει την οικονομία της Τουρκίας, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το κόστος δανεισμού και γι’ αυτόν τον λόγο διέταξε έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της αξίας της λίρας από εταιρείες και ιδιώτες, όπως ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu το περασμένο Σάββατο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Financial Times λένε χαρακτηριστικά: «Εάν ο πρόεδρος συνεχίσει να επιδιώκει το πρόγραμμα μείωσης των επιτοκίων, τότε η λίρα θα συνεχίσει να πέφτει και οι τιμές θα αυξάνονται σταθερά» και προσθέτουν: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αισιόδοξα, ότι ο Ερντογάν βρίσκεται στα τελευταία του χρόνια στην εξουσία και οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 θα φέρουν ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα συνεδριάσει για τα επιτόκια στις 16 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από: Financial Times / Ahval  | Φωτογραφία Reuters

https://www.onalert.gr/