4.11.21

Αστροναύτης προειδοποιεί από το Διάστημα: Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα (Βίντεο)

 

Από το διάστημα, ο Thomas Pesquet προειδοποιεί τον Emmanuel Macron για "την ανησυχητική επιδείνωση των καιρικών φαινομένων"

Λίγες μέρες πριν από την επιστροφή του, ο Γάλλος αστροναύτης Τόμας Πεσκέ μίλησε σήμερα με τον Εμανουέλ Μακρόν. Επί του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο Τόμας Πεσκέ ειδοποίησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις «δυσμενείς επιπτώσεις» των καιρικών συνθηκών.

Ο Emmanuel Macron και ο Γάλλος αστροναύτης Thomas Pesquet μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης...

Ο Γάλλος αστροναύτης, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέχρι το τέλος της αποστολής, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συνάντηση για να ειδοποιήσει τον αρχηγό του γαλλικού κράτους για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις συνέπειες της οποίας βλέπει από το παράθυρο του σταθμού. «Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε την ευθραυστότητα της Γης και αυτό είναι συγκλονιστικό», εξήγησε αυτή την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου στον Πρόεδρο.

«Δυστυχώς βλέπουμε επίσης τις βλαβερές συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», ανησύχησε ο Thomas Pesquet. Ο αστροναύτης περιέγραψε έτσι «τη ρύπανση των ποταμών και την ατμοσφαιρική ρύπανση». Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, μπόρεσε να παρατηρήσει «πυρκαγιές σε τεράστιες επιφάνειες», όπως οι πυρκαγιές που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά αυτό το καλοκαίρι. «Είδαμε ολόκληρες περιοχές να καίγονται (...) είδαμε και τις φλόγες με γυμνό μάτι από τον Διαστημικό Σταθμό σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων», θρηνούσε.

«Αυτό που πραγματικά με συγκλόνισε κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή τα κλιματικά φαινόμενα».

Ο Γάλλος αστροναύτης μπόρεσε επίσης να παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της αποστολής του «το θλιβερό θέαμα των τροπικών καταιγίδων». «Μόλις περνούσε μια προκαλώντας ζημιά, μπορούσαμε ήδη να δούμε μια άλλη να σχηματίζεται στον Νότιο Ατλαντικό», περιέγραψε στον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Thomas Pesquet θέλησε να ειδοποιήσει τον Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι καταδικασμένα να επιταχυνθούν «σε ισχύ και ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Αυτές τις κλιματικές αλλαγές, ο Thomas Pesquet τις είχε ήδη παρατηρήσει κατά την πρώτη του αποστολή, το 2016. Όμως σε πέντε χρόνια, τα πράγματα φαίνεται να έχουν ενταθεί. «Από το ένα χρόνο στο άλλο, γνωρίζουμε ότι καταρρίπτουμε ρεκόρ για τις θερμοκρασίες στη Γη και, από τον ένα χρόνο στον άλλο, γνωρίζουμε επίσης ότι σημειώνουμε ρεκόρ για πυρκαγιές, καταιγίδες, πλημμύρες και αυτό φαίνεται πολύ καθαρά»,  είπε. Ο Τόμας Πεσκέ τόνισε χαρακτηριστικά ότι ένιωθε «άρρωστος στην καρδιά του» όταν είδε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό «περιοχές που απειλούνται» από την υπερθέρμανση του πλανήτη και ιδιαίτερα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αφού περιέγραψε την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Thomas Pesquet επέμεινε στην ανάγκη δράσης. «Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης θα παραμείνει κατοικήσιμος για όλους τα επόμενα χρόνια, δεκαετίες και αιώνες», ανέφερε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «αισιόδοξος» μακροπρόθεσμα, διαφοροποιώντας τον εαυτό του από τον Τόμας Πεσκέ που «καταγράφει τη βραχυπρόθεσμη απαισιοδοξία», σύμφωνα με τα λόγια του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

 https://www.pentapostagma.gr/