12.11.21

Γαλλικό πολεμικό πλοίο στα Δωδεκάνησα - Σφίγγει ο κλοιός του Μακρόν στον Ερντογάν

 


Το Παρίσι ενισχύει την ναυτική ισχύ του στην Ανατολική Μεσόγειο

Με τον Ερντογάν να έχει ξεφύγει φτάνοντας στο σημείο να αποκαλέσει τον ηγέτη μιας άλλης χώρας και στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, «ψεύτη», οι συμμαχίες της Αθήνας αποκτούν μια παραπάνω βαρύτητα καθώς ο…Σουλτάνος απείλησε και πάλι με το άνοιγμα της κάνουλας τον μεταναστών και των προσφύγων.

Ειδικά ο άξονας Αθήνα-Παρίσι φαίνεται πως έχει ενεργοποιηθεί για τα καλά!

Σε αυτό το πλαίσιο η Γαλλία αναβάθμισε τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην περιοχή της Κύπρου αντικαθιστώντας την φρεγάτα κλάσης Λα Φαγιέτ που συνήθως στάθμευε στην Λεμεσό με μια φρεγάτα κλάσης FREMM 

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας από τους κορυφαίους εταίρους της Γαλλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Paul Merveilleux Du Vignaux, καπετάνιος της γαλλικής φρεγάτας πολλαπλών αποστολών «Auvergne» που πλέον περιπολεί στα νερά της κυπριακής ΑΟΖ έχοντας προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε στη φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας, ο καπετάνιος ανέφερε ότι «η  Auvergne είναι η 5η μιας σειράς από οκτώ φρεγάτες πολλαπλών αποστολών. Τέθηκε σε υπηρεσία πριν από 3 χρόνια και από το 2018 έχει αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό».


Σύμφωνα με τον κ. Merveilleux Du Vignaux «η γαλλική φρεγάτα θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ιανουάριο. Η Auvergne έχει επισκεφθεί την Κύπρο 11 φορές τα τελευταία 3 χρόνια και η Γαλλία, ως χώρα της Μεσογείου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζει σχεδόν συνεχή παρουσία σε αυτή τη στρατηγική περιοχή με ναυτικά και αεροπορικά μέσα του πολεμικού ναυτικού». Εξήγησε πως η φρεγάτα έχει μήκος 142 μέτρα και διαθέτει περίπου 150 άτομα πλήρωμα και υψηλό επίπεδο αυτοματισμού, ενώ το αντιτορπιλικό κλάσης FREMM είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, ειδικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο διαθέτοντας υπερσύγχρονα σόναρ και σύστημα μάχης.

Αυτές τις μέρες συνέχισε, «η ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός αεροσκάφους ναυτικής περιπολίας ATL2 στην Πάφο, υπογραμμίζει πόσο σημαντικό θεωρεί η Γαλλία αυτό το τμήμα της Μεσογείου. Η αποστολή μας εδώ θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις, δηλαδή επιχειρούμε, συνεργαζόμαστε και σταθεροποιούμε».

Αυτό το οποίο αποκαλύπτουμε σήμερα είναι το γεγονός πως η Γαλλία έχει πλέον και στο Αιγαίο μονάδα του πολεμικού της ναυτικού! Βέβαια μιας και στο Αιγαίο υπάρχει ο πανίσχυρος ελληνικός στόλος και η αεροπορία δεν υπάρχει ανάγκη για κάποιο ισχυρό πολεμικό σκάφος και έτσι το Παρίσι έχει διαθέσει για περιπολίες στα Δωδεκάνησα το περιπολικό σκάφος JEAN FRANCOIS DENIAU.


Το συγκεκριμένο σκάφος έχει ξαναβρεθεί στο Αιγαίο και κατά πάσα πιθανότητα πλέει υπό τον μανδύα της Frontex αν και στελέχη της ελληνικής ακτοφυλακής που ρωτήθηκαν από το Πενταπόσταγμα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν το βράδυ της Πέμπτης αν η Γαλλία έχει το συγκεκριμένο σκάφος στην περιοχή στο πλαίσιο της Frontex.Πρόκειται για ένα σκαρί μήκους 53,68 μέτρων και πλάτους 9,4 μέτρα που κατασκευάστηκε το 2015. Το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε την Πέμπτη το βράδυ να πλέει δυτικά της Τήλου ενώ έχει δηλώσει ως βάση των περιπολιών του το λιμάνι της Ρόδου. Γεγονός που καταδεικνύει πως η Γαλλία θέλει να έχει ναυτικές μονάδες κοντά στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

https://www.pentapostagma.gr/