20.11.21

Βρετανικά ΜΜΕ : Ο Ερντογάν δεν θα παραδώσει την εξουσία εύκολα ενώ ετοιμάζει «επιθετική ενέργεια» κατά της Ελλάδος –Κύπρου

 


Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες-Δεν θα παραδώσει εύκολα την εξουσία το ΑΚΡ στην Τουρκία σε επικέιμνες εκλογές ενώ τα οικονομικά προβλήματα της Άγκυρας αναμένεται να βρουν "διέξοδο" στην Κύπρο

Ξανά στο στόχαστρο του σουλτάνου Ερντογάν είναι πιθναόν Ελλάδα και Κύπρο, ως «γειτονικές χώρες» στις οποίες ετοιμάζει επιθετικές ενέργειες ο ίδιος, ενώ η όποια μετάβαση εξουσίας στην Τουρκία θα προκαλέσει μεγάλο «τράνταγμα» όχι μόνο στην χώρα αλλά και στην ίδια την Ευρώπη.

Αυτά αναφέρει ουσιαστικά βρετανική εφημερίδα, με πηγές, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες αναμένοντας πιθανές εξελίξεις.   

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, «από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του το 2016 και μετά, ο Ερντογάν έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο που είναι εντελώς εθνικιστικό και δικτατορικό.

Χωρίς ξεκάθαρο διάδοχο στη σειρά για να τον διαδεχθεί και φήμες για προβλήματα υγείας που τον περιβάλλουν, ο Ερντογάν δεν δείχνει καμία επιθυμία να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας, και όποιος περιμένει μια ομαλή μετάβαση στην Τουρκία, είναι πιθανό να απογοητευτεί.

Η διακυβέρνηση του κόμματος AKP έχει πλουτίσει πάρα πολλούς ανθρώπους στην χώρα, ώστε να κάνει οποιαδήποτε δημοκρατική αλλαγή εξουσίας να αποτελεί μια τεράστια υπαρξιακή απειλή.

Όπως προειδοποίησε χθες ο Τούρκος αναλυτής Σελίμ Κορού, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Τουρκία υποθέτουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν κατά του Ερντογάν κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, αλλά πρόκειται για ελπίδες χωρίς αντίκρισμα από το καθεστώς που έχει τα δικά του σχέδια.

Θα έρθει μια στιγμή επίσης που το καθεστώς Ερντογάν θα κηρύξει πιθανόν πτώχευση και τότε θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα, σύμφωνα με τον Σελίμ Κορού.

 Για την Ευρώπη, ιδιαίτερα την Ισπανία, η οποία είναι πολύ εκτεθειμένη στο τουρκικό χρέος, η Τουρκία είναι απλώς πολύ μεγάλη για να αποτύχει, αλλά απομένουν λίγα μέσα περιορισμού αυτού του πολύ πιθανού πλέον ενδεχόμενου.

Τα οικονομικά δεινά του Ερντογάν αποτελούν επίσης απειλή για τους γείτονες της Τουρκίας, ( Ελλάδα-Κύπρο) και όποτε ο ίδιος βρίσκεται υπό πίεση, η πολιτική του είναι να αποσπά την προσοχή του τουρκικού πληθυσμού με επιθετικές ενέργειες εναντίον γειτονικών κρατών.

 Όμως, με τη Λευκορωσία να κάνει άνω κάτω την ΕΕ, και ένα νέο αμυντικό σύμφωνο με την Γαλλία, η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι πλέον με ασφάλεια έξω από τη γραμμή βολής της Άγκυρας, ενώ κινδυνεύει η Κύπρος που είναι η πιο ευάλωτη.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει επίσης την Τουρκία για τυχόν προκλητικές κινήσεις στη Συρία.

Με τα τείχη να είναι κλειστά για τον πρόεδρο της Τουρκίας, οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής είτε για καλό είτε  για κακό", αναφέρει το βρετανικό άρθρο

Οι κινήσεις του Ερντογάν προϊδεάζουν ότι έρχονται θερμές ημέρες στην ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο, αφού ο επαναπατρισμός των 2 τουρκικών εταιρειών ενέργειας και η λειτουργία τους κάτω από κρατικές εταιρείες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων μαζί με την αγορά πλωτού γεωτρύπανου, υποδηλώνουν την πρόθεση του να συνεχίσει τις προκλητικές του ενέργειες για έρευνα και πολύ πιθανό ακόμη και για εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ.

https://www.pentapostagma.gr/