27.11.21

“Αγάπη” και “μίσος”… Τα περίεργα της σχέσης ΗΠΑ και Τουρκίας: Νέα αντιπαράθεση για τον Καβάλα και έπεται συνέχεια… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε σε υψηλούς τόνους την αντίθετη του για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του Οσμάν Καβάλα, αλλά έκανε και κάτι άλλο που θα προκαλέσει θυμό στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θα του θυμίσει την έκκληση των δέκα πρεσβευτών υπέρ του Τούρκου επιχειρηματία.

Απαντώντας σε δική μας ερώτηση που αφορούσε τον κ. Καβάλα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την άνευ όρων απελευθέρωση του.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στην αμερικανική ανακοίνωση για τον Καβάλα:

Οι Αμερικανοί ζητούν επίσης να εξασφαλιστεί μία δίκαιη, διαφανής και ταχεία επίλυση της υπόθεσης σύμφωνα με τους εσωτερικούς νόμους και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Κάτι βεβαίως, που δεν θα συμβεί, διότι ο Ερντογάν δεν τους λαμβάνει καθόλου υπόψιν. Και όταν απείλησε τις δέκα χώρες με εκδίωξη των πρεσβευτών τους, προτίμησαν να “διορθώσουν” τότε τη δήλωση τους, με την οποία αμφισβητούσαν ευθέως την τουρκική δικαιοσύνη.

Κατά τη γνώμη μου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κλιμακώνει και επαναφέρει το ζήτημα από εκεί που ξεκίνησε και προκάλεσε την οργή του Ερντογάν. Δηλαδή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι αυτό το σημείο, το οποίο ο Ερντογάν θεώρησε παρέμβαση των δέκα πρεσβευτών στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι εάν οι Αμερικανοί θα παραμείνουν αμετακίνητοι, όταν ο Ερντογάν αρχίσει τα …”δικά” του. Να τους εξυβρίζει και να τους αμφισβητεί.

Σύμφωνα με την επιθετική ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σοβαρά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες διώξεις εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και των επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους.

Αναφέρει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδες για κάθε υγιή δημοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν ξανά την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Οσμάν Καβάλα από την κράτηση.

Σημειώνει ότι οι παράδοξες, όπως τις χαρακτηρίζει, κατηγορίες εναντίον του Καβάλα, η συνεχιζόμενη κράτησή του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να φέρει την υπόθεση σε ταχεία και δίκαιη επίλυση.

Στο τέλος γίνεται η αναφορά στη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αναμένουμε -όπως είπαμε παραπάνω- ότι θα προκαλέσει την οργή του Ερντογάν.

Η αμερικανική στάση είναι όντως “περίεργη”. Από τη μία οι γραφειοκράτες αντιμετωπίζουν

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: