5.11.21

«Γιατί ανεχόμαστε να αναπνέουμε μολυσμένο με κορονοϊό αέρα; Οι κυβερνητικές ευθύνες»


 Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης *

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού περισσότερο και λιγότερο στην Ευρώπη πληθαίνουν οι έρευνες, που αφορούν μελέτες αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη, το RSV και βεβαίως ο SARS-CoV-2. Ομοίως πολλαπλασιάζονται και τα σχετικά ενημερωτικά αλλά και επιστημονικά δημοσιεύματα.

Σε δημοσίευμα του περιοδικού The Atlantic χαρακτηριστικά αναφέρεται: «…Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι απαιτείται μικρότερη ποσότητα ιού της γρίπης για να μολύνει τους ανθρώπους όταν εισπνέονται ως αερολύματα αντί όταν ψεκάζονται στη μύτη ως σταγονίδια.

Αποδεικτικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η γρίπη θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον αέρα. Το 1977 ένας άρρωστος επιβάτης μετέδωσε τη γρίπη στο 72% των ανθρώπων σε μια πτήση της Alaska Airlines. To αεροπλάνο είχε καθηλωθεί στο έδαφος για τρεις ώρες για επισκευές και το σύστημα ανακυκλοφορίας του αέρα είχε απενεργοποιηθεί, οπότε όλοι αναγκάστηκαν να αναπνεύσουν τον ίδιο αέρα».

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) μετά από πίεση, που άσκησαν έγκριτοι επιστήμονες, αναγκάσθηκε τον Ιούνιο του 2020 να αναγνωρίσει, ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω αερολυμάτων και σταγονιδίων στον αέρα. Αυτή η προσέγγιση εξηγεί γιατί σε εξωτερικούς χώρους και χωρίς συνωστισμό είμαστε ασφαλέστεροι από ό, τι σε κλειστούς χώρους. Εξηγεί επίσης γιατί ένα και μόνον ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταφέρει τον ιό  σε δεκάδες άλλους χωρίς να μιλήσει απευθείας ή να τους αγγίξει. 

Αν θέλουμε να επιβιώσουμε ή καλύτερα αν επιθυμούμε και επιβίωση και ευζωία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις διαδικασίες-τον τρόπο εξαερισμού των κτιρίων-των κλειστών εν γένει χώρων. Το επίδικο λοιπόν είναι ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ»ΑΕΡΑ. Θα πίναμε μολυσμένο νερό; Γιατί ανεχόμαστε την αναπνοή μολυσμένου αέρα; Δαπανάμε (και σωστά) σοβαρά ποσά για να δομήσουμε ή και να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Για την «καθαριότητα» του εσωτερικού αέρα για την αναβάθμιση των συστημάτων εξαερισμού θα μιλήσουμε; 

Ο μέσος άνθρωπος αναπνέει οκτώ(8) ως δέκα (10) λίτρα αέρα το λεπτό, δηλαδή τέσσερα ως πέντε δίλιτρα μπουκάλια. Σκεφθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με άλλα δέκα (10) άτομα. Αναπνέετε ανα λεπτό τις πνευμονικές τους εκκρίσεις που θα γέμιζαν σαράντα (40) ως πενήντα (50) δίλιτρα μπουκάλια.

Τι αναπνέουν τα παιδιά σας στα σχολεία; Σχολική αίθουσα με 25 μαθητές παράγει ανα λεπτό από διακόσια (200) ως διακόσια πενήντα (250) λίτρα πνευμονικών εκκρίσεων (εκπνοών), τις οποίες εισπνέουν όλοι οι παριστάμενοι. Αν παραμείνουν στην αίθουσα επί 45΄ τότε έχουν εισπνεύσει από 9 000 ως 11 250 λίτρα αέρα επιβαρυμένου από τις πνευμονικές εκκρίσεις όλων. 

Αν ταξιδέψουμε με το Μετρό. Υποθέτουμε ότι στο βαγόνι μας βρίσκονται 90 επιβάτες (αντί των 172 της πλήρους χωρητικότητας). Για διαδρομή 25΄ και με σταθερό αριθμό επιβατών, ο κάθε επιβάτης θα έχει εισπνεύσει από 18 000 ως 22 500 λίτρα αέρα επιβαρυμένου από τις πνευμονικές εκκρίσεις όλων. Αν πάλι επιλέξουμε λεωφορείο με 90 επιβάτες και διαδρομή 40΄ ο κάθε επιβάτης θα έχει εισπνεύσει από 28 800 ως 36 000 λίτρα αέρα επιβαρυμένου από τις πνευμονικές εκκρίσεις όλων. Ας μην απορεί ουδείς αν αυξάνονται κατά εκατοντάδες πλέον οι μολυσμένοι από Covid 19 

Αναρωτιέμαι σε πόσους κλειστούς χώρους -Δημόσιους και Ιδιωτικούς- είτε σε κτίρια είτε σε Μέσα μαζικής μεταφοράς  υπάρχουν συστήματα απολύμανσης του αέρα. Είναι εγκληματική η κοντόφθαλμη-οικονομίστικη-πολιτικά τυχοδιωκτική  προσέγγιση της πανδημίας, που σήμερα επιχειρείται από την κυβέρνηση. Υπάρχει μία τουλάχιστον Ελληνική εταιρεία (εξ όσων γνωρίζω), η οποία παράγει συσκευές απολύμανσης του αέρα, που αντιμετωπίζουν (πιστοποιημένα και από τμήμα Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου) τον μολυσμένο από τον ιό Covid 19 αέρα καθώς και από άλλους αερομεταφερόμενους ιούς. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται η ανάπτυξη και επέκταση της πανδημίας. Ο εσωτερικός αέρας καθαρίζεται-απολυμαίνεται, διατηρείται χωρίς ιούς. 

Αντί λοιπόν η συσκευή αυτή να μπεί υποχρεωτικά σε όλους τους κλειστούς χώρους και τα Μέσα μαζικής μεταφοράς η κυβέρνηση στέλνει τους πολίτες-υπηκόους ως «πελατάκια» στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (για rapid και μοριακά test), πριονίζοντας ακόμα παραπάνω το αναιμικό εισόδημα όσων έχουν εργασία. Διχάζει την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή. Δυναμιτίζει την οικονομία δεδομένου ότι τώρα σε περίοδο εκπτώσεων-προσφορών στερεί την δυνατότητα αγορών σε σημαντικό μέρος των καταναλωτών με τις αποφάσεις της. 

…Και όλα αυτά στο όνομα της «προστασίας» της κοινωνίας από τις συνέπειες της έξαρσης της πανδημίας. Μιας έξαρσης που η ίδια πυροδοτεί με πράξεις και παραλήψεις (δείξαμε τι εισπνέουν οι μαθητές, οι επιβάτες των Μέσω μαζικής Μεταφοράς). Δείχνει να προτιμά να αυξάνεται ο αριθμός των νοσούντων από την Covid 19 , από το να παίρνει ως οφείλει μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όπως η υποχρέωση καθαρισμού και απολύμανσης του «εσωτερικού αέρα». Θα μπορούσε και να πρωτοτυπήσει ζητώντας από τα Πολυτεχνεία να διαμορφώσουν νέα σύγχρονα πρότυπα εξαερισμού των κλειστών χώρων λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον την τωρινή πανδημία, αλλά και μελλοντικές.

*Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι Πολιτικός Αναλυτής

(skouterisd@gmail.com, @skouterisd1   

https://www.militaire.gr/