1.11.21

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο με πόλεμο. Πώς αντιδρούν Αθήνα-Λευκωσία;



  
Γράφει ο Σάββας Ιακωβίδης

Βρισκόμαστε στο παρά ένα του εθνικού εξανδραποδισμού. Ο Ελληνισμός δεν αντέχει άλλη ήττα. Είναι καιρός να αναπετάξει με ορμή τα λάβαρα της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και του αγώνα για εθνική και βιολογική επιβίωση και απελευθέρωση της Κύπρου

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε στο Λονδίνο με την Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας, το «Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο» (25/10/2021). Πρόκειται για συμφωνία, η οποία «καλύπτει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ενδιαφέρει και τις δύο χώρες», είπε ο Έλληνας Υπουργός. Όμως, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία που εκφώνησε στη διπλωματική δεξαμενή σκέψης RUSI (Royal United Service Institute), με θέμα: «Ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο».

Ο Ν. Δένδιας ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Αναφερόμενος στην Τουρκία, την χαρακτήρισε ως «περιφερειακό ταραξία» που προσπαθεί να αναβιώσει το «νεο-οθωμανικό φάντασμα», απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η αναφορά Δένδια στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καίρια, επειδή είναι γνωστές οι διαχρονικές, πολυδιάστατες σχέσεις της Βρετανίας με την Τουρκία. Ότι, όμως, η γειτονική χώρα απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, δεν είναι είδηση.

Από το 1973, επί πρωθυπουργίας του εισβολέα στην Κύπρο, Ετσεβίτ, άρχισαν οι κατ’ εναντίον της Ελλάδας τουρκικές απειλές και προκλήσεις. Πρώτα με παράνομη αδειοδότηση τουρκικής εταιρείας για έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο και στη συνέχεια με καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και συχνά θαλάσσιου χώρου. Μέχρι σήμερα. Χωρίς, δυστυχώς, άμεση και ακαριαία αντίδραση της Ελλάδας, τότε, επί χούντας, ούτε και μετέπειτα. Από τουρκοφοβία, να μη χαλάσει το κλίμα, από ψοφοδεϊσμό και κατευνασμό του τουρκικού θηρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Δένδιας επικρίνει την Τουρκία. Στην Άγκυρα, μπροστά στις τηλεοπτικές μηχανές ο Έλληνας ΥπΕξ δεν μάσησε τα λόγια του (15/4/2021). Μετά από εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Τσαβούσογλου, για δήθεν καταπίεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτ. Θράκη, ο Ν. Δένδιας κατήγγειλε τις καθημερινές παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (…). Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της Ε.Ε., θα αποδεχθεί και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (…)». Σε απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο Ν. Δένδιας απάντησε: «Γιατί υπάρχει, Μεβλούτ, στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;».

Η τουρκική απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας διατυπώθηκε επίσημα το 1995, με αφορμή την εφαρμογή της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα δήλωσε «ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ.». Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση: Η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ.

Έκτοτε, οι Τούρκοι ηγέτες διατηρούν σε ισχύ το casus belli καθώς και αποβατικές δυνάμεις απέναντι στα ελληνικά νησιά. Όσον αφορά την Κύπρο, οι κατοχικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα επί 24ώρου βάσεως. Οι τουρκικές προκλήσεις είναι ασίγαστες στον Έβρο, στο Αιγαίο και ειδικά στην Αν. Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο τουρκικός στόλος έχει περικυκλώσει την Κύπρο, λειτουργεί βάση για drones στο Λευκόνοικο, ενώ εξαγγέλθηκε η δημιουργία ναυτικής βάσης στη χερσόνησο της Καρπασίας.

Πέρυσι, μετά την τουρκική επιθετικότητα στον Έβρο και στο Αιγαίο, η Ελλάδα, επιτέλους, ανέβλεψε. Εξοπλίζεται και προετοιμάζεται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι τρεις σημαντικές συμφωνίες της με τους Γάλλους, τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Η Κύπρος, ύστερα από αδιέξοδες και ολέθριες διαδικασίες συνομιλιών και αδίστακτων τουρκικών απαιτήσεων, φαίνεται να αφυπνίζεται. Εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται σε υλοποίηση, ενώ δεν αποκλείεται η αγορά του ισραηλινού οπλικού συστήματος Iron Dome.

Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να εμπεδώσουν ότι η Τουρκία επιδιώκει να αναβιώσει τον νεο-Οθωμανικό εφιάλτη και να φινλανδοποιήσει την Ελλάδα με την παράλληλη προτεκτορατοποίηση και τουρκοποίηση της Κύπρου. Γι’ αυτό μετέρχεται διάφορες μορφές πολέμου εναντίον τους. Με έξαρση, τελευταία, υβριδικού πολέμου, χρήση της «μαλακής δύναμης» διά της προβολής τουρκοσειρών από ελληνικούς και κυπριακό τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στόχος: Η ελληνική και κυπριακή κοινή γνώμη να τρομοκρατηθεί, να εκβιαστεί, να υποκύψει στην τουρκική ισχύ υπό την απειλή χρήσης βίας. Καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων και Τ/κ ηγετών διαχέονται, δυστυχώς, από ελληνικούς και κυπριακούς τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ Ελλαδίτες και Κύπριοι μιλούν ήδη σαν Τούρκοι. Ο καθηγητής, Νεοκλής Σαρρής, βαθύτατος γνώστης της Τουρκίας, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, είπε κάποτε:

«Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερή μας ήττα»… Ο πόλεμος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου διεξάγεται εδώ και δεκαετίες. Βρισκόμαστε στο παρά ένα του εθνικού εξανδραποδισμού. Ο Ελληνισμός δεν αντέχει άλλη ήττα. Είναι καιρός να αναπετάξει με ορμή τα λάβαρα της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και του αγώνα για εθνική και βιολογική επιβίωση και απελευθέρωση της Κύπρου. Η κατακτημένη Κύπρος πρέπει να λευτερωθεί! Διαφορετικά θα δουλωθεί.

https://simerini.sigmalive.com/

________________

Αναρτήθηκε στην Efenpress από τη Σοφία Παπανικολάου