16.11.21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

 



OMOΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ

                                                                                   Αθήνα, 15-11-2021

       

  Μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή  στην Κύπρο της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία συνεχίζοντας την στρατηγική  της για πλήρη έλεγχο ή  κατάληψη της Κύπρου, που άρχισε από το 1956 με την έκθεση του Νιχάτ Ερίμ, προέβη σε μια άλλη κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

  Στις 15 Νοεμβρίου 1983, με το καθεστώς Ντεκτάς προχώρησε στην ανακήρυξη της ούτω λεγόμενης  « Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε καταδίκασε την παράνομη, αποσχιστική και άκυρη ανακήρυξη και κάλεσε όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν.

  Ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων Τατάρ, συνεχίζοντας  την υποτελή στάση του προς την Τουρκία, που του ασκεί απόλυτη κηδεμονία, προτάσσει  ως νέα βάση λύσης του Κυπριακού, την αναγνώριση δύο κρατών.

  Εμείς ως κυπριακός ελληνισμός, αλλά και οι όπου γης ΄Ελληνες ενωμένοι, οφείλουμε  να παλέψουμε  σε όλα τα επίπεδα, ενισχύοντας  την διπλωματική μας δράση και τους εξοπλισμούς μας, ούτως ώστε να ανακόψουμε  αποτελεσματικά τις επιβουλές  της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας.

  Το οφείλουμε στην ιστορία μας και  στους ήρωές μας που θυσιάστηκαν  για την προάσπιση  της ελευθερίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Ως λύση του κυπριακού εννοούμε  την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής  και των εποίκων, την επιστροφή των περιουσιών μας στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και τον σεβασμό στις αρχές του διεθνούς  και ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

  Οι μέχρι σήμερα θέσεις και προτάσεις της τουρκικής πλευράς έχουν ως μοναδικό και ξεκάθαρο στόχο την απόλυτη κυριαρχία της Τουρκίας  σε ολόκληρη την Κύπρο με την δική μας συγκατάθεση και υπογραφή.

  Εμείς θέλουμε  λύση του κυπριακού, τίμια, δίκαιη και βιώσιμη  το συντομότερο δυνατό. Δεν πρόκειται   όμως  ποτέ να καμφθούμε  από τις πιέσεις  κρατών  που ιστορικά απέδειξαν ότι τάσσονται  υπέρ  των συμφερόντων της Τουρκίας, περιφρονούν την διεθνή νομιμότητα,  υποσκάπτουν την Κυπριακή δημοκρατία και επιδιώκουν την διάλυσή της.

   

 Δηλώνουμε  παρόντες  στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους.

   Αγωνιζόμαστε για μια λύση, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους, εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα ξένων κρατών. Για μια Κύπρο Δημοκρατική, ευημερούσα, προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της, ελληνοκυπρίων, τουρκοκυπρίων, αρμενίων, μαρονιτών, λατίνων. Για μια Κύπρο που θα ανήκει στον λαό της και στην λαϊκή κυριαρχία της και όχι στους ξένους.


Ο πρόεδρος                                                       Ο γενικός γραμματέας

Γιώργος Συλλούρης                                         Λευτέρης Κωνσταντινίδης


(Αναρτήθηκε από Σοφία Παπανικολάου)