18.11.21

Σπριντ της ΓΔΑΕΕ για τις φρεγάτες Belh@ra: Διπλή Γαλλική ρελάνς έναντι των Ολλανδών για τις κορβέτες

 

Οι ολονυκτίες στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων συνεχίζονται κι όπως όλα

δείχνουν τόσο οι Επιτελείς της Διεύθυνσης, όσο και τα έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν μετακινηθεί εκεί για τις ανάγκες της νέας σύμβασης των φρεγατών, δεν θα ησυχάσουν αν δεν φτάσουν στον πρώτο προ-συμβατικό σταθμό.

Μπορεί οι Ελληνογαλλικές διαπραγματεύσεις να βρίσκονται on timeόπως επισημαίνεται από πηγές στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά στόχος παραμένει η έγκαιρη συμβασιοποίηση των Belh@ra.

  • Και μπορεί το MoU που υπεγράφη στο Παρίσι να προσδιορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα των υπογραφών να φτάνει έως και το εξάμηνο, ωστόσο κρίνεται απαραίτητο να επισπευστούν οι διαδικασίες μιας και εκτός της ΓΔΑΕΕ, η νέα σύμβαση έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ανάμεσα στα γραφειοκρατικά μονοπάτια της Ελληνικής πραγματικότητας. Ελεγκτικό συνέδριο, Ελληνικό κοινοβούλιο και κλείδωμα με το ΚΥΣΕΑ.

Γι’ αυτό είναι σε πλήρη εξέλιξη το σπριντ των διαδικασιών ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να πέσουν οι πρώτες υπογραφές σ’ ένα προσύμφωνο που θα χωρίζεται- όπως και στην περίπτωση των Rafale F3R- σε τρία μέρη την πλατφόρμας, τα όπλα και τη μετέπειτα τεχνική υποστήριξη.

Πάντως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημαίνεται πως δεν έχουν σταματήσει οι πιέσεις για να συμπεριληφθεί η Ελληνική αμυντική βιομηχανία στους σχεδιασμούς των Γάλλων για το χτίσιμο των νέων φρεγατών. Τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μέρα και τη μέρα συζητήθηκαν και στο προ δυο ημερών στο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, κατά τη συνάντησή που είχε με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Η κα. Παρλί μάλιστα πρότεινε στον Έλληνα υπουργό να επισκεφτεί και τα ναυπηγεία της Λοριάντ, εκεί δηλαδή που χτίζεται και η δεύτερη φρεγάτα Belh@ra, η οποία σύμφωνα με τα ανώτατα στελέχη της Naval Group είναι η πρώτη «Hellenique» και πρόκειται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό τους πρώτους μήνες του 2025.

Οι Γάλλοι χτυπάνε δυο φορές…

Και επειδή οι Γάλλοι έχουν στην κυριολεξία «στρατοπεδεύσει» εν Αθήναις λόγω της πίεσης χρόνου για τη συμβασιοποίηση των φρεγατών, δεν χάνουν την ευκαιρία για τη δική τους ρελάνς σε σχέση με τη «ναυμαχία» των Κορβετών.

Εν τάχει να υπενθυμίσουμε πως Γάλλοι και Ολλανδοί «κονταροχτυπιούνται» ως μνηστήρες των Ελληνικών κορβετών, το πλοίο δηλαδή που μπαίνει στον στόλο παράλληλα με τις νέες τρεις, ίσως και τέσσερις φρεγάτες Belh@ra. Gowind οι Γάλλοι, πανομοιότυπες κορβέτες Sigma οι Ολλανδοί, οι οποίοι στην τελευταία τους πρόταση κατέβασαν κατά 50 εκατομμύρια την 10514, ενώ το κόστος για κάθε πλοίο με οπλισμό, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση φτάνει τα 400 εκατομμύρια.

Οι «στρατοπεδεύσαντες» Γάλλοι στο άκουσμα αυτής της προσφοράς απάντησαν αρχικά με το ίδιο ακριβώς νόμισμα. Και επειδή στο Παρίσι θέλουν να δείξουν απόλυτα ανταγωνιστικοί αλλά και προσηλωμένοι στο να κερδίσουν το στοίχημα που επαναλάμβαναν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ότι δηλαδή «όποιος πάρει τις φρεγάτες ουσιαστικά «παντρεύεται» το Πολεμικό Ναυτικό και γι’ άλλα πλοία αλλά και για πολλές δεκαετίες», προχώρησαν πριν λίγες μέρες σ’ ακόμη μια δελεαστική προσφορά.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι σ’ ότι αφορά την διαπραγμάτευση των κορβετών Gowind βάζουν στο τραπέζι προσφορά μαζί με τα πλοία και προσομοιωτές που θα εγκατασταθούν στον Στόλο και θα είναι χωρισμένοι σε «διαμερίσματα» για την εκπαίδευση των πληρωμάτων τόσο στον χειρισμό του πλοίου, όσο και στα συστήματα που διαθέτει.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα στελέχη της Fincantieri που τους απασχολούν πολύ περισσότερο τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και με ποιον τρόπο θα βγάλουν άκρη με τα όσα συμβαίνουν εκεί και λιγότερο με την κατάθεση μιας επίσημης πρότασης για την δική τους κορβέτα.

https://hellasjournal.com/