22.10.21

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Το «κλειδί» για την Ευρώπη και τα υποψήφια projects




Η παρούσα κρίση αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία του έργου για την εθνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια - Τι σηματοδοτεί η πρόταση Μητσοτάκη για την αξιοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικής πηγής ρεύματος και φυσικού αερίου
Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλη την Ευρώπη, με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, δημιουργεί την ανάγκη εξεύρεσης άμεσων αλλά και πιο μακροπρόθεσμων λύσεων. Και τούτο ιδιαίτερα υπό το βάρος των εκτιμήσεων ότι αυτή η κρίση είναι η πρώτη από πολλές,- και ενδεχομένως εντονότερες-, που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή παρέμβαση-πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως μελλοντικού τροφοδότη της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και την πιο πρακτική προοπτική να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πηγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της μεταφοράς είτε φυσικού αερίου, είτε «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Βόρεια Αφρική, -ουσιαστικά την Αίγυπτο-, μέσω Ελλάδας, ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Την ώρα που η Ε..Ε. αναζητά εναγωνίως λύσεις που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια των κρατών-μελών της.