7.10.21

Το τουρκικό αίτημα για F-16 block 70 και Viper και η ελληνοαμερικανική συμφωνία!

 

Στις 2 Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λ.Όστιν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογο του Χ.Ακάρ. 

Συζήτησαν “τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την ενδυνάμωση της μακράς σχέσης που έχουν Τουρκία και ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας” και “για τις ανησυχίες που έχουν οι δύο χώρες ειδικά για τις απειλές από την τρομοκρατία”.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά τη πολύ μεγάλη αξία που έχει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ. Κάτι που όπως είπε φάνηκε στη συνεργασία τους στο Αφγανιστάν.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Τουρκία έστειλε αίτημα στις ΗΠΑ με τις οποίες ζητά να προμηθευτεί 40 F-16 block 70 και τον εκσυγχρονισμό 80 δικών της F-16 σεViper. 

Ποια θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ; Το αίτημα που έρχεται μετά από την επικοινωνία των υπουργών ΗΠΑ-Τουρκίας δείχνει ότι η Άγκυρα κάνει μια “ντρίπλα” δείχνοντας “καλή διαγωγή” και στέλνοντας το μήνυμα ότι “επιμένει δυτικά” στους εξοπλισμούς της ,παρά την αγορά των S-400 που της έχουν στερήσει τα F-35. 

Αν οι ΗΠΑ που όχι, τότε τίποτα δεν αποκλείει το τουρκικό καθεστώς να προχωρήσει ακόμη και σε προμήθεια ρωσικών μαχητικών. Θα έχει άλλοθι την άρνηση των ΗΠΑ.

Είναι πολύ πιθανό η διοίκηση Μπάιντεν να θέλει να πει ένα πολύ μεγάλο ναι στην Τουρκία. Κι όσο κι αν φαίνεται απίθανο, όσο κι αν υπάρξουν αντιδράσεις εντός Τουρκίας δεν αποκλείεται να το πει.

Το ερώτημα είναι ένα: μήπως πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μην σπεύσει να υπογράψει την επ΄ αόριστον ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας; 

https://www.militaire.gr/