19.10.21

ΚΙΝΑΛ: Μυστήριο τι επιδιώκει ο Γιώργος Παπανδρέου



Η σημερινή μέρα για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι πάντα ξεχωριστή. Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια στις 18 Οκτωβρίου 1981 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με το τεράστιο ποσοστό του 48% το μεγαλύτερο που πήρε κόμμα μετά την μεταπολίτευση με εξαίρεση το 54% του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις εκλογές του 1974.

Σαράντα χρόνια μετά και αφού είχε προηγηθεί η δεκαετία των μνημονίων και το άδοξο τέλος της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, το όνομα Παπανδρέου επιστρέφει στην επικαιρότητα και ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως επιθυμεί να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Τις τελευταίες μέρες ένα ερώτημα υπάρχει στα χείλη όλων των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής μετά την απόφαση του κ. Παπανδρέου να δραστηριοποιηθεί αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Και το ερώτημα είναι ένα "Πού το πάει ο Γιώργος”.

Αν και οι προθέσεις του προς το παρόν παραμένουν ένας γρίφος, πολύ εκτιμούν ότι σήμερα θα είναι η μέρα που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για να συμπέσουν με τη νίκη του πατέρα του το 1981.

Προς αυτό το σενάριο φαίνεται ότι κλείνει και η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία μιλώντας χθες στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, ανέφερε πως έχει την αίσθηση ότι σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει ότι κατεβαίνει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ενώ εξέφρασε ανοιχτά την στήριξή της στο πρόσωπό του.

Πάντως με όσους υποψήφιους έχει μίλησε τις τελευταίες ώρες ο κύριος Παπανδρέου, είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, ούτε τους έχει πει αν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Κατά αυτή την έννοια δεν έχει ζητήσει από κανέναν να αποσύρει την υποψηφιότητά του και άρα η απόφασή του δεν θα κριθεί από την στάση των άλλων υποψηφίων.

Χθες στις 11 το πρωί συνάντησε τον Παύλο Γερουλάνο και μια ώρα αργότερα τον Παύλο Χρηστίδη. Η συζήτηση και με τους δυο κινήθηκε γύρω από την διασφάλιση των διαδικασιών και την ενότητα της παράταξης.

Σήμερα πρόκειται να γίνει η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος δήλωσε με νόημα πως, "όπως άλλαξαν τα δεδομένα μετά την αποχώρηση για λόγους υγείας της Φ. Γεννήματα έτσι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου θα αλλάζει ξανά τα δεδομένα".

Επικοινωνία θα έχει ο κ. Παπανδρέου και με το Νίκο Ανδρουλάκη ενώ με τον Ανδρέα Λοβέρδο επικοινώνησαν προκειμένου να μιλήσουν αναλυτικά μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες Κυριακή, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Ωστόσο, ο κ. Λοβέρδος τόσο στην σύντομη επικοινωνία του με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και σε δημόσιες δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν προτίθεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Μάλιστα φέρεται να είπε στον πρώην πρωθυπουργό: "Πρόεδρε αν θες να κατέβεις κατέβα, εγώ θα είμαι υποψήφιος". Αργότερα, χθες το βράδυ, δήλωσε δημοσίως: "όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει.”

Πιο φορτισμένη ήταν η επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον Χάρη Καστανίδη, τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2012. Και ο κ. Καστανίδης φέρεται να είπε στον κύριο Παπανδρέου πως θα είναι υποψήφιος μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της επαναδραστηριοποίησης του Γιώργου Παπανδρέου στην κεντρική πολιτική σκηνή τάσσονται ο Γιώργος Καμίνης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γιώργος Αρβανιτίδης Βασίλης Κεγκέρογλου και πολλοί συνδικαλιστές που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Τον κ.Παπανδρέου στηρίζουν και στελέχη από το χώρο της αυτοδιοίκησης όπως ο Απόστολος Κατσιφάρας, και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Και αν αυτή η επαναδραστηριοποίηση δεν συνεπάγεται την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού για την ηγεσία του κόμματος, τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει;

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στελέχη που επιθυμούν την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου είναι η ανάδειξή του ως προέδρου στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και η αναβολή των εσωκομματικών εκλογών μέχρι τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές προκειμένου τη μάχη σ' αυτές να δώσει ο κύριος Παπανδρέου με την βαρύτητα της ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα λέγεται πως ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί βουλευτές του κινήματος αλλαγής προς την επιλογή μιας τέτοιας λύσης.

Αν και αυτό το σενάριο δεν έχει δημοσίως ειπωθεί, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να το απορρίπτουν όπως επίσης απορρίπτουν και την πιθανότητα να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους προκειμένου να λειτουργήσει ενωτικά η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη που λήγει η ημερομηνία για νέες υποψηφιότητες και συλλογή υπογραφών ο κ. Παπανδρέου θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα αποκαλύψει τις προθέσεις του και θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η νυν πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά στις επιλογές και στις αποφάσεις του πρώην πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: Thetoc.gr