14.10.21

«Τυφώνας Ερντογάν» στην τουρκική οικονομία – «Αποκεφάλισε» τραπεζικά στελέχη – Νέα κατάρρευση της λίρας



 Το πάθημα δεν φαίνεται να γίνεται μάθημα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι παρεμβάσεις του οποίου στην νομισματική πολιτική της Τουρκίας έχουν ως αποτέλεσμα να ολισθαίνει κάθε μέρα και πιο πολύ η τουρκική λίρα.

Σε ακόμη μία αιφνιδιαστική κίνηση μέσα στη νύχτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τους υποδιοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κουτσούκ και το μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής Αμντουλάχ Γιαβάς, βυθίζοντας εκ νέου την τουρκική λίρα.

Στη θέση τους διόρισε τον Τάχα Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τούνα ως μέλος της επιτροπής.

Η κίνησή του είχε ως αποτέλεσμα η λίρα να κάνει νέα βουτιά στο ιστορικό χαμηλό των 9,1900 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας απώλεια της τάξης του 1%, την ώρα που φέτος η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 19%, εξαιτίας των ανησυχιών που εκφράζονται για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες ανέφεραν πως ο Ερντογάν δεν φαίνεται να στηρίζει πια τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σεχάπ Καβτσιόγλου, καθώς η επικοινωνία τους περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.

Μόλις πριν εφτά μήνες ο Ερντογάν είχε απολύσει τον προκάτοχό του, Νάτσι Άγκμπαλ, που ακολουθούσε αντίθετη πολιτική από τις επιταγές του Προέδρου της Τουρκίας, αυξάνοντας τα επιτόκια στο 19%.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές στην κεντρική τράπεζα, καθώς έχει καρατομήσει τρεις διοικητές. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 19,58%, ενώ η λίρα διολισθαίνει όλο και χαμηλότερα.

https://www.onalert.gr/