9.10.21

Τελεσίγραφο Πούτιν σε Ερντογάν: "Πάρε το στρατό σου από το Ιντλίμπ τώρα"- Πώς επηρεάζονται τα ελληνοτουρκικά;

 

Ρωσία και ΗΠΑ τα έχουν "βρεί" στο θέμα της Συρίας του Άσαντ και των Κούρδων του YPG, αφήνοντας στο περιθώριο την Τουρκία

ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τελεσίγραφο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Ιντλίμπ, αλλιώς αυτές θα καταστραφούν  από επιθέσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και του συριακού στρατού.

Η κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή του Ιντλίμπ, αναλύεται  στο "Al-Monitor" και έναν αριθμό αραβικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Al-Monitor", η κατάσταση για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι τόσο άσχημη που πέντε στρατηγοί και περίπου 600 αξιωματικοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την υπηρεσία στον στρατό, εφόσον αυτή τη στιγμή η Ρωσία επιδιώκει ειρηνική αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συρία.

Επιβεβαιώνεται πλήρως προγενέστερο άρθρο μας, όπου αναλύαμε ότι οι λόγοι παραίτησης των Τούρκων Στρατηγών, οφείλονταν στο γεγονός ότι  διέβλεπαν την πιθανότητα οι απώλειές τους να αυξηθούν δραματικά ιδίως στην περιοχή του Ιλντίμπ, λόγω της σφοδρότατης αντίδρασης των Ρώσων και του Άσσαντ, φοβούμενοι μαζική επίθεση των παραπάνω.


Σύμφωνα με Άραβες δημοσιογράφους, το ζήτημα της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Ιντλίμπ τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ, προφανώς, η τουρκική πλευρά κλήθηκε να το κάνει όσο το δυνατόν αθόρυβα.«Οι υψηλόβαθμοι στρατηγοί που είναι υπεύθυνοι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία ζητούν την παραίτησή τους εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στο Ιντλίμπ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της Άγκυρας στη Συρία. Η κατάσταση στο Ιντλίμπ επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Τα γεγονότα στην περιοχή δείχνουν ότι τα χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται σε περισσότερες από 30 στρατιωτικές θέσεις στο Ιντλίμπ δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Οι έντονες αεροπορικές επιδρομές ρωσικών και συριακών πολεμικών αεροσκαφών, καθώς και η συνεχιζόμενη συριακή στρατιωτική ενίσχυση γύρω από το Σαράκιμπ, κατέστησαν σχεδόν αδύνατο την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή".

«Οι τουρκο-ρωσικές συμφωνίες για την Ιντλίμπ έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στην Τουρκία να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Λειτούργησε ουσιαστικά ως εμπόδιο σε επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις για την ανακατάληψη της επαρχίας. Αυτή τη φορά, η Ρωσία απαιτεί την εκκένωση έξι τουρκικών στρατιωτικών θέσεων στην περιοχή μεταξύ Ιντλίμπ και Σαρακίμπ στα ανατολικά, ανοίγοντας το δρόμο για τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης να βαδίσουν προς την Ιντλίμπ από ανατολικά και βορειοανατολικά . Μια τέτοια κίνηση σημαίνει ότι η Μόσχα δεν βλέπει πλέον την ανάγκη να συνεργάζεται με την Τουρκία στο Ιντλίμπ και θα περιορίσει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας βόρεια της Ιντλίμπ.", αναφέρει το δημοσίευμα του "Al -Monitor ".

Ορισμένες πηγές μάλιστα λένε ότι μιλάμε για να δώσουμε λίγο χρόνο στον Ερντογάν να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα, διαφορετικά οι θέσεις του τουρκικού στρατού θα προσβληθούν.

"Μετά τα λόγια του Πούτιν στον Ερντογάν, η Ρωσία υπέβαλε τελεσίγραφο στην Τουρκία, ότι είτε η τουρκική πλευρά θα παραδώσει έξι βάσεις της στο Ιντλίμπ στον συριακό στρατό, είτε οι βάσεις αυτές θα δεχθούν επίθεση".

Η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά τους Κούρδους YPG στη Συρία 

Η Ρωσία αποφάσισε να υποστηρίξει τους Κούρδους στον αγώνα κατά του τουρκικού στρατού και των τζιχαντιστών.

Με βάση προηγούμενες πληροφορίες ότι η Δαμασκός και οι Κούρδοι της Συρίας άρχισαν να διαπραγματεύονται με τη μεσολάβηση της Ρωσίας για πιθανή παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους στα βόρεια της αραβικής δημοκρατίας με αντάλλαγμα την παροχή πρόσβασης στις συριακές αρχές στα βόρεια εδάφη, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία άρχισε να υποστηρίζει τους κουρδικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς με επιδρομές στις περιοχές όπου βρίσκεται ο τουρκικός στρατός και οι φιλότουρκοι τζιχατζιστές μισθοφόροι, στην εδαφική περιοχή της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας "Olive Branch".

Είναι γνωστό ότι πριν από περίπου μία ημέρα, ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά εμφανίστηκαν στον ουρανό πάνω από τη Συριακή επαρχία Χαλέπι, το βόρειο τμήμα της οποίας είναι στην πραγματικότητα κατεχόμενο από την Τουρκία,  πλήττοντας την περιοχή του χωριού Tuweis και πραγματοποιώντας εναέριες περιπολίες .

Η εμφάνιση ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών σε αυτήν την περιοχή είναι κάτι παραπάνω από ασυνήθιστη, ωστόσο , είναι προφανές ότι η ρωσική πλευρά στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν, ότι εάν η Άγκυρα δεν υπακούσει και δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ιντλίμπ και δεν σταματήσει να υποστηρίζει τους  τζιχατζιστές μαχητές, η Ρωσία είναι έτοιμη να βάλει τέλος στις τουρκικές στρατιωτικές φιλοδοξίες. στη Συρία.

«Κρίνοντας από το γεγονός ότι οι η εμφάνιση της ρωσικής αεροπορίας δεν ήταν μαζική , αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως σήμα προς την Τουρκία, ότι  εάν κριθεί  απαραίτητο, η Ρωσία μπορεί όχι μόνο να εντείνει τις επιθέσεις στη ζώνη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά και να αρχίσει να χρησιμοποιεί τακτικά όπλα , πυραυλικά συστήματα και ακόμη και βομβαρδιστικά Tu -22M3 μεγάλου βεληνεκούς», τονίζει  Ρώσος ειδικός.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Ρωσία είχε ήδη βομβαρδίσει τη βόρεια Συρία στη ζώνη της στρατιωτικής επιχείρησης «Κλαδί Ελιάς», γεγονός που  προκάλεσε τον  θυμό της  Άγκυρας.


Μετά από τα χαστούκια του Πούτιν προς τον Ερντογάν στη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος "θυμήθηκε" τις ΗΠΑ, τις οποίες προσπαθεί να δελεάσει ζητώντας την αγορά 40 νέων F-16 Block 70 και την αναβάθμιση παλαιοτέρων δικών της F-16 σε έκδοση Viper, προκειμένου να δείξει μεταμέλεια και σταδιακή επιστροφή στη Δύση.Πως οι εξελίξεις στη Συρία επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά;

Δυστυχώς για τον Ερντογάν Ρωσία και ΗΠΑ τα έχουν βρεί στη Συρία, η οποία με συναίνεση των 2 υπερδυνάμεων θα μετασχηματιστεί σε ένα Ομόσπονδο κράτος που θα εμπεριέχει ένα ημιαυτόνομο κουρδικό κρατίδιο στα ΒΑ της χώρας.

Έτσι θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας, αφήνοντας στο περιθώριο την Τουρκία.

Αυτό προκαλεί νευρικότητα στον Ερντογάν που χάνει το παιγνίδι στην Συρία και συνεπώς αναμένεται να αυξήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο

Ωστόσο θερμό επεισόδιο στην παρούσα φάση δεν αναμένω, αφού η Άγκυρα δεν μπορεί να αναπτύξει στο έδαφός της  τους S-400 , αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε  το μένος των ΗΠΑ εναντίον της και θα ακύρωνε την προσπάθεια εξευμενισμού των ΗΠΑ από τον Ερντογάν με δέλεαρ την αγορά των παραπάνω οπλικών συστημάτων.

Άλλωστε σε στρατιωτικό επίπεδο, θα ήταν τεράστιο λάθος για την Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, χωρίς να έχει τάξει τους S-400 της νωρίτερα, αφού δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Επισημαίνουμε τέλος  κάτι άκρως σημαντικό για τα Ελληνοτουρκικά. Οι Τούρκοι μέσα από την επιθετικότητα τους σε βάρος μας προσπαθούν να κρύψουν τις τρομερές αδυναμίες τους.

Το στράτευμα τους δεν έχει συνοχή και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των Στελεχών του, που είναι χωρισμένοι σε παραγκωνισμένους Κεμαλιστές, σε φυλακισμένους Γκιουλενιστές και σε ανερχόμενους στην Ιεραραρχία ελέω Ερντογάν Ισλαμιστές.

Το στράτευμα τους είναι καταδικασμένο σε ήττα και αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι.

https://www.pentapostagma.gr/