13.10.21

Λιβύη - "Μπουλντόζα" ο Χαφτάρ: Βάζει φρένο ο Στρατάρχης στις παράνομες κινήσεις του φιλότουρκου μεταβατικού Πρωθυπουργού

 

Οι δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ βάζουν τέρμα στις παράνομες κινήσεις του  Dbeibah που ξεπουλάει τη Λιβύη στην Τουρκία

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ εμπόδισαν την επίσκεψη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντέμπιμπα στην πόλη Ghat, δήλωσε την Τρίτη Λίβυος βουλευτής.

Τα τουρκόφιλα εξαπτέρυγα της Λιβύης ανέλαβαν δράση

Ο Nasr Youssef, ο οποίος εκπροσωπεί το Ghat στο κοινοβούλιο, δήλωσε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι η πολιτοφυλακή υπέρ του Χαφτάρ απέτρεψε την επίσκεψη, επικαλούμενη την έλλειψη "προηγούμενου συντονισμού".

Ο βουλευτής επέκρινε τις ενέργειες των πολιτοφυλακών και προέτρεψε τους ντόπιους "να πάρουν θέση για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της πόλης".

Είπε ότι η επίσκεψη του Ντέμπιμπα είχε σκοπό να μελετήσει τις ανάγκες της πόλης και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της.

Το Ghat ελέγχεται από τις δυνάμεις του Haftar.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για τους ισχυρισμούς του βουλευτή από τις λιβυκές αρχές και η επίσκεψη δεν ανακοινώθηκε επίσημα.

Η Λιβύη βρίσκεται σε αναταραχή εδώ και μια δεκαετία, με τα τελευταία χρόνια να υπάρχει πόλεμος μεταξύ δυνάμεων που υποστηρίζουν αντίπαλες κυβερνήσεις με έδρα την ανατολή και τη δύση, υποστηριζόμενες από περιφερειακές δυνάμεις, ξένους μαχητές και μισθοφόρους.

Η Ρωσία, η Γαλλία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ήταν μερικοί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ενώ η Τουρκία υποστήριξε την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)  του Σάρατζ στα δυτικά.

Η κατάπαυση του πυρός τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ αντίπαλων ανατολικών και δυτικών κυβερνήσεων, μετά από συνομιλίες που φιλοξένησαν τα Ηνωμένα Έθνη, οδήγησε μια μεταβατική κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα τον Μάρτιο για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στο τέλος του τρέχοντος έτους.


Ωστόσο, ο φιλότουρκος Πρωθυπουργός της μεταβατικής Ντέμπιμπα εξακολουθεί να ενεργεί αυθαίρετα και πέραν της δικαιοδοσίας του, αφού αποστολή τόσο αυτού όσο και της κυβέρνησης του ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και όχι η "παράδοση της Λιβύης στην Τουρκία", την οποία προωθεί ο ίδιος μαζί με τα επίσης φιλότουρκα εξαπτέρυγά του, όπως ο Υπουργός μεταφορών, με τις υποδείξεις της Άγκυρας.Οι αυθαιρεσίες Ντέμπιμπα  

Πρόσφατα το Κοινοβουλιο της Λιβύης ήρε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την μεταβατική κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθιστώντας σαφέστατα ότι οι δικαιοδοσίες τόσο αυτού όσο και τις κυβέρνησης του είναι αποκλειστικά εκτελεστικές των εντολών του Κοινοβουλίου, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στις Προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου και ο ίδιος και η κυβέρνηση του καθίστανται υπηρεσιακή και όχι μεταβατική όπως ήταν.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω ο Ντέμπιμπα υπογράφει κατά παράβαση του παραπάνω ψηφίσματος του Λιβυκού Κοινοβουλίου συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια υποθήκευσης της πορείας του νέου Προέδρου και της νέας κυβέρνησης της Λιβύης που θα προκύψουν μετά τις νόμιμες εκλογές που θα διεξαχθούν.

Υπόψιν τόσο ο Ντέμπιμπα, όσο και οι Υπουργοί της μεταβατικής του κυβέρνησης δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές, αφού αυτό αποτέλεσε τη δέσμευση τους έναντι της Διεθνούς Κοινότητας και του Λιβυκού λαού, προκειμένου να ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγούσε τη Λιβύη στις εκλογές του Δεκεμβρίου.


Απέναντι του ευτυχώς υπάρχει το αντίπαλο δέος του Στρατηγού Χαφτάρ , ο οποίος είναι «Γενικός Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού», και ο οποίος ηγείται ένοπλης πολιτοφυλακής που ελέγχει τεράστιες περιοχές στα ανατολικά της Λιβύης.Το αντίπαλο δέος του Στρατάρχη Χαφτάρ

Τον Σεπτέμβριο, ο Haftar ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες, ένα βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποψηφιότητά του στις εκλογές του Δεκεμβρίου φέτος.

Σε δήλωσή του, ο Haftar είπε ότι είχε ορίσει προσωρινό αντικαταστάτη ως επικεφαλής του  Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) έως τις 24 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία διεξαγωγής  των  Προεδρικών εκλογών , οι οποίες ήταν προγραμματισμένα αρχικά να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται εκτεταμένα λόγος για τέλεση των βουλευτικών εκλογών ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών και όχι ταυτόχρονα όπως προαναφέραμε

Η προσωρινή ανάδειξη του αντικαταστάτη του Στρατάρχη Χαφτάρ στη θέση του "φαίνεται να είναι η άτυπη ανακοίνωση της πρόθεσής του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναλυτής της Λιβύης, Εμαντεντίν Μπαντί.

Επίσης τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής Aguila Saleh επικύρωσε τη νομοθεσία που διέπει την προεδρική ψηφοφορία και για την οποία οι επικριτές λένε ότι παρέκαμψε τη διαδικασία για να ευνοήσει τον σύμμαχό του Haftar.

Εκτίμηση είναι ότι τελικά ο  τουρκόφιλος  υπηρεσιακός πλέον και όχι μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Dbeibah, θα προσπαθήσει να λάβει μέρος στις εκλογές κατά παράβαση της δέσμευσής του στη Διεθνή κοινότητα και το Λιβυκό λαό όταν αναλάμβανε τα καθήκοντα του μεταβατικός Πρωθυπουργός, είτε ο ίδιος , είτε κάποιος αχυράνθρωπός του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας.

https://www.pentapostagma.gr/