26.10.21

Σουδάν πραξικόπημα: 7 νεκροί και οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την οικονομική βοήθεια


 

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες και άλλοι 140 τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό στο Σουδάν χθες Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

 

Ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, διέλυσε χθες το μεικτό σώμα, αποτελούμενο από στρατιωτικούς και πολίτες, που είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατία μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ έπειτα τον ξεσηκωμό του λαού το 2019.

Ο στρατηγός Μπουρχάν επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υποσχέθηκε ότι θα οργανωθούν εκλογές το 2023 και ότι η εξουσία θα παραδοθεί στην εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση τότε.

Οργανώσεις και παρατάξεις που πρωτοστάτησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις πριν από δύο και πλέον χρόνια κάλεσαν τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να συνεχίσουν τις ενέργειες πολιτικής ανυπακοής.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν», παγώνουν οικονομική βοήθεια 700 εκατ. δολαρίων

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε απερίφραστα την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης από τον στρατό του Σουδάν και αξίωσε την «άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, ανακοινώνοντας την αναστολή της χορήγησης οικονομικής βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βοηθηθεί η μετάβαση της αφρικανικής χώρας στη δημοκρατία.

«Απορρίπτουμε πλήρως τη διάλυση της πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης και των θεσμών της και καλούμε να υπάρξει άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του χθες βράδυ.

«Η σύλληψη του πρωθυπουργού (σ.σ. Αμπντάλα) Χάμντοκ και άλλων πολιτών ηγετών είναι απαράδεκτη. Οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να τους απελευθερώσουν αμέσως», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι έγινε χρήση όπλων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν, καλώντας να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους βίαιες ενέργειες.

«Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, οι ΗΠΑ ανέστειλαν» τη χορήγηση της βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν αφιερωμένη στην προώθηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπός του, ο Νεντ Πράις, είχε ήδη αναγγείλει το μέτρο αυτό νωρίτερα χθες (24852093). «Παγώνουμε το σύνολο του ποσού αυτού», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως δεν θα επηρεαστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται.

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν διέλυσε χθες τη μεταβατική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της κυβέρνησης και άλλοι πολιτικοί ηγέτες συνελήφθησαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε μόλις μερικές ώρες μετά την αναχώρηση από το Χαρτούμ του ειδικού επιτετραμμένου των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, του Τζέφρι Φέλτμαν.

Ο κ. Φέλτμαν πήγε στο Σουδάν σε μια προσπάθεια να «βελτιωθούν οι σχέσεις» ανάμεσα στους «πολιτικούς και τους στρατιωτικούς» στη μεταβατική κυβέρνηση, εξήγησε ο Νεντ Πράις, διαβεβαιώνοντας πως ο διπλωμάτης δεν είχε την παραμικρή ένδειξη, πριν εγκαταλείψει τη χώρα, πως ήταν άμεσα επικείμενες αυτές οι «αντιδημοκρατικές ενέργειες».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον δεν έχει μπορέσει να «έρθει σε επαφή» με τον πρωθυπουργό ή άλλους πολιτικούς παράγοντες μετά τη σύλληψή τους. «Ο στρατός είναι υπεύθυνος γα την ασφάλειά τους, την υγεία τους και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται» και «θα του ζητήσουμε τον λόγο» από τη σκοπιά αυτή, πρόσθεσε.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες και άλλοι 140 τραυματίστηκαν χθες στις διαδηλώσεις εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό στο Σουδάν χθες, δήλωσε το βράδυ αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ο Νεντ Πράις άφησε να πλανάται η απειλή της επιβολής κυρώσεων και διεμήνυσε πως θα εξεταστούν «όλα τα προσήκοντα μέτρα» για να «λογοδοτήσουν αυτοί που έκαναν χρήση βίας» και «αυτοί που ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της πορείας του Σουδάν προς τη δημοκρατία».

Εξάλλου, με κοινή ανακοίνωσή τους, ΗΠΑ, Βρετανία και Νορβηγία καταδίκασαν το πραξικόπημα και εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση στο Σουδάν.

https://www.militaire.gr/