29.10.21

Αφιερωμένο στους υπερασπιστές του υψώματος 731! -VIDEO -



Λάζαρος Κυρίζογλου-¨Λόγος Πανηγυρικός 28ης Οκτωβρίου 2020" -( Επανάληψη )

Μία από τις πιο κρίσιμες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου,ήταν η μάχη στο  Ύψωμα 731, που βρίσκεται περίπου  20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας, στην Αλβανία. Στους υπερασπιστές του υψώματος  731 ήταν  αφιερωμένη εκπομπή που παρακολουθήσαμε χθες 27 Οκτωβρίου από την τηλεόραση 4e tv,με ομιλητή τον Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης. 

Το Ύψωμα 731 ήταν ένα από τα ισχυρότερα, κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τις μάχες της περιόδου 6-11 Ιανουαρίου 1941 και κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα του αλβανικού μετώπου. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941, με σφοδρή δράση του πυροβολικού, με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά, μέχρι την νύκτα της 12/13 Μαρτίου οπότε αντικαταστάθηκε, λόγω απωλειών, από το 19ο Σύνταγμα της VI Μεραρχίας Σερρών. Τον τομέα του τάγματος Κασλά ανέλαβε το τάγμα του λοχαγού Κουτρίδη, μέχρι το τέλος του αγώνα στην περιοχή αυτή. Απέναντί τους βρισκόταν το 8ο Ιταλικό Σώμα Στρατού, με τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων.
Μέχρι το τέλος των μαχών στο ύψωμα, οι απώλειες για τον Ελληνικό στρατό ανέρχονταν στους 125 νεκρούς, 28 εξαφανισθέντες καθώς και σε 425 τραυματίες[2] ενώ για τον Ιταλικό στρατό στους 1.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

Η Νίκη των Ελλήνων στο ύψωμα 731 άλλαξε το ρου της ιστορίας αφού ανάγκασε τον Χίτλερ να στρέψει την προσοχή και της δύναμης του προς την Ελλάδα καθυστερώντας την επίθεση προς την Ρωσία με αποτέλεσμα να τον βρει ο βαρύς χειμώνας της Ρωσίας. Στο Αλβανικό μέτωπο ο Ελληνικός Στρατός έχασε περίπου 13.592 αξιωματικούς και οπλίτες από αυτούς 8.000 έχουν παραμείνει εντός του αλβανικού εδάφους άλλοι θαμμένοι άλλοι άταφοι.

Το NextDeal ( και η Efenpress) αποτίοντας φόρο τιμής στους υπερασπιστές του υψώματος 731 αναμεταδίδει την εκπομπή.