12.10.21

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Ζημιές σε κτήρια κατέρρευσε εκκλησία – 4,5 βαθμοί στην Κάρπαθο [video]



Επιμέλεια: Έλενα Καραθάνου, Χρήστος Μαζάνης

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 12.24 σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου στον Νομό Λασιθίου.

Tο εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 8,2 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός ήταν και μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη ανησυχία.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμανε συναγερμός. Αυτήν την ώρα δυνάμεις βρίσκονται στους δρόμους, προκειμένου να ελέγξουν για ζημιές, τραυματισμένους ή εγκλωβισμένους. 

H «Ζούγκλα» ήρθε αμέσως σε επαφή με τον γνωστό σεισμολόγο και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκη Τσελέντη, ο οποίος επισήμανε πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι συνέβη σε θαλάσσιο χώρο και από εδώ και πέρα θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία», δήλωσε.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο. Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι σε ετοιμότητα.

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που βρίσκεται εγκατεστημένος στη Ζάκρο:

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στο Ευπάλιο:

«Ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Η ισχύς του σεισμού και η ανησυχία που έχει επικρατήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο νησί με τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα οδήγησε τους πολίτες έξω στον δρόμο την ώρα του σεισμού, στην προσπάθειά τους να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο και να προφυλαχθούν.

Aκόμη και στο Ηράκλειο διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη, από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Όπως λέει στο cretalive, «ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση».

Στις πρώτες απώλειες καταγράφεται η κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας.

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Φίλιππο Βαλλιανάτο, «ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα που προκαλεί τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι».

Στο ερώτημα πώς ένας σεισμός που έγινε νοτιοανατολικά της Σητείας ήταν ιδιαίτερα αισθητός στα Χανιά και είχε μεγάλη διάρκεια, ο κ. Βαλλιανάτος ανέφερε στο Flashnews.gr ότι «η ένταση και η διάρκειά του ήταν αισθητές στα Χανιά και αυτό οφείλεται στη διαδρομή που ακολούθησαν τα κύματα του σεισμού».

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας και της Σητείας. Όπως είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεόδωρος Καλαντζάκης, «οι υπάλληλοι βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους. Οι υπάλληλοι του δήμου εγκατέλειψαν τα γραφεία τους για λόγους προστασίας».

«Η πρώτη εικόνα είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ», δήλωσε ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Realfm.

«Ο σεισμός είναι στον θαλάσσιο χώρο, οπότε είναι ανατολικά, σε υποθαλάσσια περιοχή. Είναι επιφανειακός, στα πρώτα 10 χλμ, εστιακό βάθος, οπότε έγινε ιδιαίτερα αισθητός παντού και αυτήν τη στιγμή παρακολουθούμε την εξέλιξή του», περιέγραψε.

«Όπως καταλαβαίνετε, έπειτα από έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει ήδη δεκάδες μικρότερες δονήσεις και ελπίζουμε να είναι αυτός ο κύριος σεισμός. Είναι εντελώς διαφορετική η εστία του σεισμού από τους σεισμούς που έχουμε στο Αρκαλοχώρι. Δεν έχουν σχέση τα δύο επίκεντρα. Είναι σε μεγάλη απόσταση και διαφορετικά ρήγματα. Πρόκειται για κάτι καινούργιο, που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Πηγές: Cretalive, cretapost, flashnews, zarpanews, https://www.zougla.gr/