31.10.21

Ο Μπάιντεν έδωσε 20 λεπτά στον Ερντογάν μαζί με τη μετάφραση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρώμη. EPA, Riccardo Antimiani

 

Μέχρι τις 8.45 χθες το βράδυ, το πρόγραμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν περιελάμβανε καμία διμερή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο μετά ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:10 το πρωί.

Σήμερα, στις 10:30 π.μ. ο Αμερικανός πρόεδρος έχει άλλη υποχρέωση…

Άρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα η συνάντηση των δύο ηγετών θα κρατήσει 20 λεπτά με τη μετάφραση. Ως γνωστό ο Ερντογάν ομιλεί μόνο την τουρκική. Έτσι θα συνομιλήσουν μόνο για δέκα λεπτά. Όπως είναι φανερό η συνάντηση γίνεται για τα …μάτια του κόσμου. Ο Ερντογάν θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας, μόνο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πια ότι ο τουρκικός λαός δεν τρώει πια κουτόχορτο.

Όπως μεταδώσαμε και χθες στο δελτίο του OPEN, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είχε κάνει την πρόβλεψη ότι οι δύο ηγέτες θα συνομιλούσαν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- μέχρι το τέλος του ευρωπαϊκού ταξιδιού του κ. Μπάιντεν. Και το τέλος θα είναι η Γλασκώβη, διότι μία συνάντηση στη Ρώμη είχε αποκλειστεί.

Τελικά, μετά τα παρακάλια του Ερντογάν, και το γεγονός ότι -όπως είπαν οι Τούρκοι στους Αμερικανούς- ο Ερντογάν δεν θα πάει τελικά στη Γλασκώβη, ο κ. Μπάιντεν έκανε δεκτό το αίτημα του Τούρκου προέδρου.

Θα τον ακούσει, αλλά θα του στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα: ότι μέχρι εδώ τα …αστεία. Να σταματήσει την αντιδυτική ρητορική του για να μπορεί να ελπίζει σε καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτο είναι το νόημα της ενημέρωσης αξιωματούχου από τη Ρώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Μπάιντεν θα πάει στη Σκωτία τη Δευτέρα και θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον την Τρίτη.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη,όπως το έδωσε ο Λευκός Οίκος

Θα έλεγα ότι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συναντούσε καθόλου τον Ερντογάν, τότε θα ακολουθούσαν καταστάσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια, αν και ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Ερντογάν προδιαθέτει για τις κινήσεις του. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αποδεχότανν τέτοια απόφαση: Να μην συναντήσει τον κ. Μπάιντεν.

Πάντως, φάνηκε από χθες το πρωί πως ο Ερντογάν απαιτούσε εκβιαστικά μία διμερή συνάντηση και κυκλοφόρησε μία είδηση από το πρακτορείο Bloomberg που θα έλεγα πως ήταν εντυπωσιακή.

Ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Ρώμη. Όχι στη Γλασκώβη. Με τη δικαιολογία ότι μπορεί τελικά να μην λάβει μέρος στη συγκέντρωση για το κλίμα, στη Γλασκώβη.

Το πρακτορείο συνήθως έχει έγκυρη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, πολιτικά και οικονομικά, αλλά και για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Και συνήθως οι αποκαλύψεις ιδιαίτερα για τις κρίσεις στην Τουρκία έρχονται από το Bloomberg. Το πρακτορείο επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά.

Χθες το βράδυ είχα πει στο δελτίο του OPEN τα εξής: Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις νέες αυτές πληροφορίες και όπως ανέφερα δεν βλέπουμε αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν. Προς το παρόν, πάντα, διότι θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο, στη σύνοδο των G20, στη Ρώμη και όλα μπορούν να συμβούν. Ήδη οι Τούρκοι απολογητές του Ερντογάν χαρακτηρίζουν συνάντηση τη συνομιλία δευτερολέπτων που είχαν οι δύο άνδρες κατά την φωτογράφηση, με τη συμμετοχή και του προέδρου του Κογκό, που βρέθηκε στον ίδιο χώρο.

Ο κ. Ερντογάν παρακάλεσε για τη συνάντηση, για να συζητήσει όπως διακινεί η τουρκική προεδρία, τα σοβαρά θέματα που ταλαιπωρούν τις σχέσεις. Βεβαίως ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυτός που προκαλεί τα προβλήματα.

Ο σύμβουλός του, ο Ιμπραίμ Καλίν είπε στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ότι απαιτείται μία εκ βαθέων συζήτηση και για F-35 και για τα F-16.

Το πρώτο θέμα, των F-35, είναι λυμένο για τους Αμερικανούς -δεν τα δίνουν για όσο ο Ερντογάν αρνείται να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία, και,

Το δεύτερο θα το συντηρήσουν για να μην παίξουν το παιγνίδι του προέδρου της Τουρκίας, γνωρίζοντας όμως ότι με τα σημερινά δεδομένα το Κογκρέσο δεν θα επιτρέψει την αγορά των F-16.

Είναι διατεθειμένος ο κ. Μπάιντεν να συγκρουστεί με τη Βουλή και τη Γερουσία για χάρη της σημερινής Τουρκίας; Είναι ως να πυροβολεί τα πόδια του.

Η σημερινή συνάντηση δεν θα είναι εύκολη. Ο κ. Μπάιντεν δεν επιθυμεί να τα σπάσει με τον Ερντογάν. Αλλά δεν μπορεί και να ανέχεται επ’ άπειρον τα βρώμικα παιγνίδια της σημερινής Τουρκίας εναντίον της Αμερικής, και γενικά τηςΔύσης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ελπίζει ότι ο κ. Μπάιντεν θα μιλήσει σήμερα στον Ερντογάν και για τις θρησκευτικές ελευθερίες και ειδικά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Μακάρι… Αν και ο Τούρκος πρόεδρος από το ένα αυτί βάζει και από το άλλο βγάζει…