5.10.21

Επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα -Πρώτη φορά από το 1991

 

Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη και Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι. Είναι πρώτη φορά από το 1991, και την ανεξαρτητοποίηση της πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, που πρόεδρος της χώρας επισκέπτεται τη χώρα μας.


Το πρωί της Τρίτης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα υποδεχθεί τον ομόλογό Στέβο Πεντάροφσκι στο προεδρικό μέγαρο, μ’ επίσημη τελετή και απόδοση κρατικών και στρατιωτικών τιμών και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του ο κ.Πενταρόφκσι θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με τον δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη. Παράλληλα θα επισκεφθεί το Μουσείο Μπενάκη, όπου προβλέπεται να δει το αρχείο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.


Τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας συνοδεύει η σύζυγός του, Ελιζαμπέτα Γκιοργκίεφσκα, η οποία θα επισκεφθεί, την Εθνική Πινακοθήκη συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.


Ανακοίνωση από το Γραφείο του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονία αναφέρει πως : «η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Πεντάροφσκι στην Ελλάδα συνιστά την πρώτη ιστορική επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών».

Ποιος είναι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Στέβο Πενταρόφσκι εξελέγη Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας το 2019, ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. Είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών (2018) και την αλλαγή της πρώην συνταγματικής ονομασίας.

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε ως Βοηθός Υπουργός για τις Δημόσιες Σχέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και ως επικεφαλής του Αναλυτικού και Ερευνητικού τμήματος του υπουργείου, για τη περίοδο 1998-2001.


Υπήρξε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι από το 2001 μέχρι τον θάνατο του Τραϊκόφσκι το 2004. Αφού ήταν επικεφαλής της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, κατά την περίοδο 2004-2005, έγινε πάλι Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής για τον επόμενο πρόεδρο, τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, από το 2005 έως το 2009
Είναι πτυχιούχος νομικής του Πανεπιστημίου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου Σκοπίων, με μεταπτυχιακό και Διδακτορικό πτυχίο πολιτικών επιστημών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Από το 2008 είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Εξωτερικής Πολιτικής και της Παγκοσμιοποίησης στο Πανεπιστήμιο του Αμερικανικού Κολλεγίου στα Σκόπια.