21.9.21

Τι προβλέπει η νέα αμυντική συμφωνία MDCA Ελλάδας-ΗΠΑ; - Γιατί δεν έχει αποκαλυφτεί;




Χθες η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ  ενόψει της υπογραφής της νέας αμυντικής συμφωνίας MDCA, Ελλάδας – ΗΠΑ αναφέρθηκε σε νέες αμερικανικές βάσεις σε Λήμνο, Λέσβο, Σαμοθράκη και Σκύρο, μετά την Αλεξανδρούπολη!


Το άρθρο έχει τίτλο: «Η Αθήνα παραχωρεί νησιά στο Πεντάγωνο: Η παρουσία στρατευμάτων παραβιάζει της Λωζάννη».

Εάν αυτό που λένε οι Τούρκοι ισχύει, δημιουργείται ένα εύλογο ερώτημα: Από που κι ως που παραχωρούνται πέντε βάσεις στους Αμειρκανούς;

Τι σημαίνει αυτό; ¨Εχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός; Όντως είναι αληθινό αυτό που αναφέρουν οι Τούρκοι; Αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πρέπει να μας πουν ποια είναι τα ανταλλάγματα τα οποία θα πάρει η Ελλάδα (παίρνει;).

Γιατί εδώ δεν μιλάμε για ΝΑΤΟϊκές βάσεις, δηλαδή στα πλαίσια της συμμαχίας αλλά για αμερικανικές.

Αφορούν δηλαδή εκτεταμένη χρήση του ελληνικού εδάφους από ένα άλλο κράτος, σα να είναι η Ελλάδα μια επιπλέον Πολιτεία της συγκεκριμένης ομοσπονδιακής χώρας.

Πότε θα ενημερωθούν τα υπόλοιπα κόμματα για το περιεχόμενο της πενταετούς συμφωνίας; Οι ΗΠΑ τι θα προσφέρουν με την υπογραφή της;

Θα μας δώσουν σύγχρονο αμυντικό οπλισμό; Σε καλές τιμές;

Θα υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις; Εάν συμβεί κρίση με την Τουρκία θα πάρει το μέρος της ελληνικής πλευράς;

Δεν το νομίζουμε. Εδώ μάλιστα τίθεται και θέμα εθνικής ασφάλειας. Όλοι γνωρίζουμε την σημασία της Λήμνου και της Σκύρου στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της χώρας. Πόσο σώφρον είναι να υπάρχει παρουσία ξένων δυνάμεων εκεί;

Εν τέλει ας μας πει η κυβέρνηση αν τα περί πέντε βάσεων ισχύουν.

Συγκεκριμένα η Γενί Σαφάκ έγραψε:

«Οι ΗΠΑ που δημιουργούν στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, 40 χλμ από την Τουρκία, θέλουν τώρα τα νησιά που κυκλώνουν τα Στενά των Δαρδανελίων.

Τα νησιά που θέλει να εγκαταστήσει βάσεις το Πεντάγωνο είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σαμοθράκη και η Σκύρος. Ειδικά η Λήμνος θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις της αμερικανικής αεροπορίας» σημειώνει η Γενί Σαφάκ.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι ΗΠΑ επέκτειναν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να το καταστήσουν στρατιωτική βάση, ελλιμενίζοντας μεγάλα στρατιωτικά πλοία, με στόχο να εντείνουν την αμερικανική παρουσία στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ελέγχοντας ταυτόχρονα Ρωσία και Τουρκία.

«Μετά την Αλεξανδρούπολη το Πεντάγωνο έβαλε στόχο νησιά στρατιωτικές βάσεις σε νησιά του Αιγαίου, ζητώντας από την Ελλάδα τη χρήση τους. Πρόκειται για νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, αλλά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα» τονίζει η Γενί Σαφάκ.

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική θέση για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, επισημαίνοντας πως η εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία, παραβιάζει τη Συνθήκης της Λωζάνης. 

«Παρά τα όσα αναφέρονται στη Συνθήκη, η Ελλάδα συγκέντρωσε στρατό και όπλα σ΄ αυτά τα νησιά αν και προειδοποιήθηκε αρκετές φορές από την Τουρκία (…) Με περισσότερες από 10 Navtex που εκδόθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020, τονίστηκαν και αναφέρθηκαν οι παραβιάσεις αυτές σε δώδεκα νησιά, συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου, της Λέσβου και της Σαμοθράκης, ζητώντας την άμεση αποστρατικοποίησή τους» καταλήγει το δημοσίευμα.