10.9.21

«Σε επιφυλακή» η Κίνα για τα F-35C: Θέλει να «εκθέσει» τα stealth μαχητικά των ΗΠΑ



 Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εισήλθε στη Νότια Σινική Θάλασσα για πρώτη φορά στο πλαίσιο της επιχειρησιακής της ανάπτυξης το 2021, κάτι που όπως ήταν φυσικό «ενόχλησε» την Κίνα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει θέσει σε λειτουργία τα πιο προηγμένα συστήματα ραντάρ της με «στόχο» τα F-35C.

Τα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35C  βρίσκονται στο «στόχαστρο» των Κινέζων, οι οποίοι φαίνεται πως είναι σε επιφυλακή και παρακολουθούν από στενά τις κινήσεις των ισχυρών αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην, «ευαίσθητη» για τα ζωτικά συμφέροντά της, Νότια Σινική Θάλασσα.

«Η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από συστήματα ραντάρ εναντίον των «αόρατων» μαχητικών αεροσκαφών, με στόχο να τα εντοπίσουν και να «εκθέσουν» τα stealth χαρακτηριστικά και ιδιότητές τους» δήλωσε Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής στους Global Times, το διεθνές κινεζικό μέσο ενημέρωσης. Ο ίδιος τόνισε επίσης, ότι οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει σε λειτουργία «αντίμετρα» και για τα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης – προσγείωσης τύπου  CMV-22B Osprey.

Τα προηγμένα κινεζικά ραντάρ

Αυτό που που προκαλεί ερωτήματα σε αρκετούς αναλυτές είναι τι είδους ραντάρ χρησιμοποιούνται και τα οποία, όπως ισχυρίζονται οι Κινέζοι, είναι ικανά να εντοπίσουν τα stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να έχουν χρησιμοποιηθεί τα νέα προηγμένα ραντάρ επιτήρησης SLC-7 L-band 3D και YLC-8E UHF, τα οποία είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε Διεθνή Έκθεση Ραντάρ που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο στην πόλη Ναντζίνγκ της Κίνας.

Και αυτό, διότι η εταιρεία China Electronics Technology Group Co (CETC) είχε εκδώσει ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πως το σύστημα ραντάρ επιτήρησης SLC-7 L-band 3D μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθεί stealth αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones, πυραύλους cruise, βλήματα πυροβολικού και πυραύλους μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας. Επίσης, έχει την δυνατότητα να «εμπλέκει» πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα, να αντέχει σε επιθέσεις κορεσμού, να προσαρμόζεται στην εμπλοκή και να εντοπίζει γρήγορα στόχους.

Το μόνο που μένει είναι να διαπιστωθεί αν τελικά τα προηγμένα ραντάρ των Κινέζων θα καταφέρουν τα εντοπίσουν εγκαίρως και επιτυχώς τα αμερικανικά μαχητικά F-35C, σε μια περιοχή που αποτελεί «μήλον της έριδος» και για τις δύο πλευρές και έχει γνωρίσει ιδιαίτερες εντάσεις τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από: Defense World

https://www.onalert.gr/

----------------------------

Επιμέλεια αναρτήσεως: Μιχάλης Τσολάκης