15.9.21

Ποιοι βάζουν “φρένο στον εκσυγχρονισμό των F-16 block 50 και το “κόκκινο” των ΗΠΑ για τη Σούδα!


 
Για σήμερα είχε  προγραμματιστεί να περάσει ο ΥΕΘΑ από τη Βουλή την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 50 ,  από τα οποία όπως γράφαμε από το 2018 έπρεπε να είχε αρχίσει ο εκσυγχρονισμός κι όχι από τα “νέα” μαχητικά που είχαν αγοραστεί το 2005. Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 2 μηνών αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης. Και στις δύο περιπτώσεις με δικαιολογίες που δεν πείθουν.

Τον Ιούλιο δεν υπήρχε χρόνος… Τώρα κι ενώ η συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής είχε ανακοινωθεί, με επίκληση “κωλύματος του Α/ΓΕΑ”, αποφασίστηκε ξανά αναβολή!

Τι συμβαίνει; Τα όσα έχουν γραφτεί τους δύο αυτούς μήνες για τους λόγους που έχει μπει φρένο στη συζήτηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 block 50, αναφέρουν ακόμη και “επιχειρηματικό δάκτυλο”! Ελπίζουμε ότι δεν ευσταθούν.

Υποτίθεται ότι η εξοργιστική ανοχή που η κυβέρνηση έχει δείξει στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών οφείλεται “στο να κερδίσουμε χρόνο”. Υποτίθεται ότι θα τον αξιοποιούσαμε για να “συμμαζευτούμε” και εξοπλιστικά, όσο μπορεί αυτό να γίνει.

Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης και η εκ νέου αναβολή συζήτησης και έγκρισης μιας σειράς σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων δε συνάδει με τις πομπώδεις δηλώσεις που κατά καιρούς γίνονται για “τον εξοπλισμό της χώρας”. Υπάρχουν συμφέροντα που θέτουν εμπόδια και αν ναι γιατί η κυβέρνηση δεν τα προσπερνά;

Στοπ των ΗΠΑ σε χρηματοδότηση έργων στη Σούδα

Μία ακόμη είδηση από τις ΗΠΑ που θα πρέπει να μας προβληματίσει και να θέσει σε νέες βάσεις ακόμη και τους εξοπλιστικούς μας σχεδιασμούς. Την ίδια ώρα που στην Αθήνα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει και να δεχτεί την ασύμφορη “προσφορά” των αμερικανικών καταδρομικών Ticonderoga η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δεν ενέκρινε κονδύλι περίπου 42 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα στη βάση της Σούδας. Τα έργα θα γίνονταν εντός του 2022. Η απόφαση είναι παράδοξη καθώς λαμβάνεται τη περίοδο που Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν την επέκταση της αμυντικής τους συνεργασίας.

https://www.militaire.gr/