15.9.21

Με απόφαση Μαξίμου αναβάθμιση F-16 block 50 σε ΗΠΑ και SPIKE NLOS σε Ισραήλ



 Θέλει να τα προσφέρει ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης στις επισκέψεις του σε Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ

Η πραγματική αιτία αναβολής της προγραμματισμένης ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής δεν ήταν το "έκτακτο κώλυμα" του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γεώργιου Μπλιούμη αλλά η απόφαση του Μαξίμου να προσφέρει "δώρα" σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς κατά την διάρκεια των επισκέψεων Μητσοτάκη.

Ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να "πουλήσει" στους Αμερικανούς την αναβάθμιση των F-16 Block 50 όταν προς το τέλος της χρονιάς θα μεταβεί στις HΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικάνο πρόεδρο Τ.Μπάιντεν τον οποίο ακόμα δεν έχει μπορέσει να δει.

Μετά θέλει να πάει και στο Ισραήλ για να δει την καινούρια πολιτική ηγεσία, δηλαδή το νέο πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και να της "πουλήσει" την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων 19 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού Apache (AH-64A) μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ όπως και την ολοκλήρωση του προγράμματος προμήθειας νέων βλημάτων SPIKE NLOS για τον ΕΣ.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για πρόγραμμα που μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ αν γίνει η πλήρης προμήθεια των 20 πυροβολαρχιών του Α/Τ συστήματος σε συνδυασμό με τα μη-επανδρωμένα ORBITER που θα εκτελούν αποστολές στοχοποίησης.

Το σύστημα έχει μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξης των 32 χιλιομέτρων ενώ φέρεται σε εκτοξευτές των 4 ή 8.

Θέλει επομένως να συνδυάσει τις επισκέψεις του στις δύο χώρες με δύο καλά "δώρα" για να δοθεί το απαιτούμενο "βάρος" από τους ξένους ηγέτες.

Σημειώνεται ότι η επίσημη δικαιολογία της αναβολής της Επιτροπής σήμερα ήταν το "έκτακτο κώλυμα" του Α/ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γεώργιου Μπλιούμη.

Το οποίο κώλυμα είναι η παρουσία του στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να συμμετάσχει στη σύνοδο των αρχηγών Αεροποριών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ξαναλέμε, η συνάντηση αυτή απολύτως λογικά έχει κλειστεί μήνες πριν. Άρα γνώριζαν όταν έκλεισαν την ημερομηνία για την σύγκληση της Επιτροπής ότι αυτή την ημέρα ο Α/ΓΕΑ δεν μπορούσε.

Αλλά έστω, ας δεχτούμε ότι είμαστε στα πρόθυρα Γ' Παγκοσμίου Πολέμου και μεταβαίνει εκτάκτως στην Γερμανία.

Η παρουσία του ήταν απαραίτητη στην Επιτροπή; Δεν μπορούσε να τον αντικαταστήσει ο υπαρχηγός Α/ΓΕΑ; Γιαυτό προβλέπεται η θέση του άλλωστε.

Μπορούσε να ενημερώσει αυτός αντί του Α/ΓΕΑ.

Τελικά, άλλο ήταν το "κώλυμα" και άλλοι "κωλύονται"...


https://www.defencenet.gr/