17.9.21

EUMED9: Κρίσιμη σύνοδος στην Αθήνα μετά την AUKUS

 

Την ώρα που στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος», μετά την απόφαση των  Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Βρετανίας να συνάψουν μια  «ιστορική» εταιρική σχέση ασφάλειας, στην Αθήνα διεξάγεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9).

Στη Διάσκεψη της Αθήνας συμμετέχουν σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού κόλπου. Ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, Μάριο Ντράγκι και Πέδρο Σάντσεθ.

Η συμμετοχή του Γάλλου προέδρου έρχεται μία μέρα μετά την ανατροπή στο γεωπολιτικό σκηνικό με το τριμερές αμυντικό σύμφωνο απέναντι στην κινεζική ισχύ το οποίο προκάλεσε την ενόχληση της Γαλλίας χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πισώπλατη μαχαιριά». Ως αποτέλεσμα του συμφώνου, η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων.

Τα δύο κείμενα

Στις χώρες που θα συμμετέχουν στη EUMED9  προστίθενται για πρώτη φορά η Κροατία και η Σλοβενία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες των μεσογειακών κρατών -Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας- θα ανταλλάξουν απόψεις για δύο βασικά ζητήματα, την κλιματική κρίση και τις προκλήσεις ασφαλείας που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, από τις παραβατικές συμπεριφορές τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, μέχρι τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις ανησυχίες ότι θα πυροδοτήσουν νέες προσφυγικές ροές.

Από τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη αναμένεται να υιοθετηθούν δύο κείμενα,  η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και η πολιτική Διακήρυξη της Med9.

Η διακήρυξη που θα αφορά την κλιματική κρίση είναι πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ψηλά στην ατζέντα του το θέμα και στόχος της πρωτοβουλίας είναι να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις των χωρών της Μεσογείου απέναντι στις νέες απειλές.  Όπως ανέφερε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και για λόγους ασφαλείας θα ισχύσουν έκτακτα μέτρα στην Αθήνα. 

https://www.naftemporiki.gr/