15.9.21

Οι ΗΠΑ ματαίωσαν την χρηματοδότηση της ναυτικής βάσης στην Σούδα



Στον "αέρα" βρίσκεται πλέον η νέα βάση που ήθελε το ΠΝ στην Κρήτη καθώς παρουσιάστηκε εμπλοκή στις αμερικανικές χρηματοδοτήσεις για τη βάση της Σούδας από τις οποίες θα ωφελούνταν και ο εθνικός στόχος καθώς θα υπήρχε μια ουσιαστική κοινή χρήση, όπως παρατηρήθηκε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και όλα δείχνουν πλέον τουρκικό δάχτυλο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η ελληνική ναυτική βάση που θα έχει το βλέμμα της στην Αν.Μεσόγειο αλλά θα πρέπει να κινηθεί ή με εθνικούς πόρους ή να πάει πίσω ο όλος σχεδιασμός.

Η Αμερικανική Επιτροπή θεωρεί ότι δεν πρέπει να εγκριθούν τα 41,7 εκατομμύρια δολάρια που ζητάει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό για το 2022, για έργα στη βάση και ήδη αρκετοί μιλούν για τουρκικό λόμπυ που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αμερικανική μεταστροφή.

Ως γνωστόν, τα έργα αναβάθμισης στις υπάρχουσες αμερικανικές βάσεις, αλλά και οι νέες στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχει -και πρόκειται να παρέχει καθώς με τα λεγόμενα του Κ.Μητσοτάκη αφορά και άλλες περιοχές- η Ελλάδα προς τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, ήταν εκ των βασικών προϋποθέσεων της υπογραφής της νέας αμυντικής συμφωνίας (ή ευρέως ονομαζόμενης συμφωνίας για τις βάσεις) της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, το Φθινόπωρο του 2019.

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως η αμερικανική πλευρά επέμενε στην αλλαγή της τελευταίας συμφωνίας, του 2019, με άλλη νέα, 5ετούς -και όχι μονοετούς, όπως ήταν επί δεκαετίες- διάρκειας, με το σκεπτικό ότι έτσι θα «ξεκολήσουν» ακόμα μεγαλύτερα αμερικανικά στρατιωτικά κονδύλια για να «επενδυθούν» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2022, το αμερικανικό

«Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να δαπανήσει πλήρως το ζητούμενο -προς χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος 2022- ποσό, και ως εκ τούτου δεν συναινεί στη χρηματοδότηση» για τη Σούδα.

«Η Επιτροπή -όπως αναφέρεται στο σχέδιο έκθεσής της (National Defence Authorization Act for fiscal year 2022 - Committee on Armed Services - House of Representatives)- υποστηρίζει την απαίτηση για αυτό έργο και παρείχε την πλήρη εξουσιοδότησή της για το έργο ύψους 41,7 εκ. δολαρίων.

Ωστόσο, για το έργο αυτό, η Επιτροπή πιστεύει ότι το ΠΝ δεν μπορεί να δαπανήσει πλήρως το ζητούμενο χρηματοδότηση το οικονομικό έτος 2022, και ως εκ τούτου δεν συνιστά την χρηματοδότηση»

Το επίμαχο έγγραφο:

Νέα συμφωνία για τις βάσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει τις επόμενες εβδομάδες στις ΗΠΑ, έχοντας το πιθανότερο στις αποσκευές του, προς υπογραφή, τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα (βέβαια με ποιο αντάλλαγμα- εκτός και αν απλά τις χαρίσουν).

Τις συζητήσεις για νέα, 5ετή συμφωνία επιβεβαιώσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην ΔΕΘ.

https://www.pronews.gr/