10.9.21

ΟΗΕ: Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν ζήτησε κυρώσεις «στους εγκληματίες πολέμου» Ταλιμπάν

 

Ο Αφγανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, που είχε διοριστεί στη θέση αυτή από την προηγούμενη κυβέρνηση, προτού καταλάβουν ξανά την εξουσία οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου, κάλεσε χθες να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος των ισλαμιστών, που κατηγόρησε για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Ο Γουλάμ Ισακζάι, μέλος της κυβέρνησης του έκπτωτου προέδρου Άσραφ Γάνι, παραμένει αντιπρόσωπος του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ, παρά την ανακοίνωση των Ταλιμπάν την Τρίτη πως σχημάτισαν κυβέρνηση.

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να μην αναγνωρίσουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και να σκληρύνουν τις ισχύουσες κυρώσεις σε βάρος ηγετών τους που ονομάστηκαν μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Καμπούλ έστειλαν «ισχυρό μήνυμα» στους Ταλιμπάν, ότι «οι Αφγανοί δεν θα αποδεχθούν το ολοκληρωτικό σύστημα που τους επιβλήθηκε», εκτίμησε.

«Για αυτόν τον λόγο, σας ζητώ να απόσχετε από την αναγνώριση οποιασδήποτε κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο πρεσβευτής. Κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι επιδόθηκαν σε «φρικαλεότητες μεγάλης κλίμακας» στην κοιλάδα του Παντσίρ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο καθεστώς τους μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. «Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιθανά εγκλήματα πολέμου», επέμεινε ο κ. Ισακζάι.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι Ταλιμπάν υποστηρίζονται από «ξένους τρομοκράτες» και «ξένη υπηρεσία πληροφοριών», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Πακιστάν, με το οποίο η ανατραπείσα κυβέρνηση είχε σχέση που χαρακτηριζόταν από συχνές εντάσεις. Το Ισλαμαμπάντ είχε στηρίξει το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001). Πάντως ο πρεσβευτής κάλεσε επίσης –όπως και στελέχη του ΟΗΕ– να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα του, που είναι αντιμέτωπη με εντεινόμενη οικονομική κρίση καθώς έρχεται ο χειμώνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters/https://www.onalert.gr/